Autoprotolysera vatten
Varför autoprotolyseras vatten? Förstår att den funkar som både syra och bas, men varför sätts "reaktionen" igång och när
Eftersom vatten är en amfolyt kommer vattenmolekylerna i någon grad (precis som alla syror och baser) att autoprotolysera och nå en jämvikt. När två vattenmolekyler stöter på varandra kan det hända en vattenmolekyl "stjäl" en proton från den andra.
Reaktionen är spontan och pågår konstant; på en mikronivå byter enstaka molekyler protoner, men på en makronivå ser det ut som att ingenting ändras. Ur ett termokemiskt perspektiv kan man nog se det som att reaktionen är gynnsam eftersom antalet mikrotillstånd ökar om en liten mängd H3O+ och OH- finns i lösningen. Om temperaturen ökar ökar även autoprotolyskonstanten.
Tillägg: 26 jul 2023 18:33
(Jag tror att jag har rätt i min förklaring, men om jag har uttryckt något fel eller är helt ute och cyklar får någon gärna rätta mig!)
naytte skrev:Eftersom vatten är en amfolyt kommer vattenmolekylerna i någon grad (precis som alla syror och baser) att autoprotolysera och nå en jämvikt. När två vattenmolekyler stöter på varandra kan det hända en vattenmolekyl "stjäl" en proton från den andra.
Reaktionen är spontan och pågår konstant; på en mikronivå byter enstaka molekyler protoner, men på en makronivå ser det ut som att ingenting ändras. Ur ett termokemiskt perspektiv kan man nog se det som att reaktionen är gynnsam eftersom antalet mikrotillstånd ökar om en liten mängd H3O+ och OH- finns i lösningen. Om temperaturen ökar ökar även autoprotolyskonstanten.
Tillägg: 26 jul 2023 18:33
(Jag tror att jag har rätt i min förklaring, men om jag har uttryckt något fel eller är helt ute och cyklar får någon gärna rätta mig!)
Tack!