Att koka vatten i en vakuumpump på jorden.
Idag gjorde jag ett experiment där jag lade rumstempererat vatten (21,7 grader Celcius) i ett urglas och sedan in i en vakuumpump. När luften sögs ut expanderade vattnet i urglaset och sedan började det koka direkt i 18,6 grader Celsius. Jag förstår att det börjar koka snabbt då lufttrycket minskar. En sak jag dock inte förstår är varför vattnets temperatur sjönk från 21,7 grader till 18,6 grader.
Kokning är en endoterm process som kräver energi, den energin tas från vattnet som då kyls ner. Samma sak händer om du spiller etanol eller aceton på huden - det förångas och energin tas från din hud som då känns kallare.
Tas energin från bindningarna mellan vattenmolekylerna?
Nej det går åt energi för att bryta vätebindningarna mellan vattenmolekylerna. Men den energin som omvandlas, för att bryta bindningarna och få vattenmolekylerna att dunsta, tas ifrån värmevibrationer (brukar ibland bara kallas värme). När denna värmevibrationsenergi försvinner från vätskan så blir vätskan svalare. Precis som din hud när du svettas så kyls den ner, eller när etanolen i t.ex. handsprit dunstar som Teraeagle skrev.