4 svar
5975 visningar
anna090 behöver inte mer hjälp
anna090 6 – Fd. Medlem
Postad: 3 mar 2017 20:20 Redigerad: 3 mar 2017 20:45

Att göra en egen epokindelning.

Hej!

Jag har problem med en av uppgifterna i en inlämning som jag håller på med i historia 2a.

Uppgiften lyder:

Gör en egen epokindelning. Utgå från de fyra punkterna, ekonomi, sociala förhållanden, politik, religion och kultur.
Motivera varför din epokindelning ser ut som den gör och förklara brytpunkterna mellan de olika epokerna. Jag vill se namn på dina epoker. Jag föreslår att du utgår från europeisk historia efter 1500 men du får själv välja tid och plats. 

Saken är att jag inte förstår själva uppgiften. Känner mig totalt handfallen här. Skulle verkligen behöva hjälp med att tolka den. Behöver hjälp med att förstå vad det är jag ska göra. Ska jag hitta på epoker och själv namnge dessa? Hur bör en tänka då? På vilket sätt ska dessa fyra punkter ingå? 

Tusen tack på förhand!

De historiska epokerna i Europa brukar i stora drag delas in som:

  • Forntiden
  • Antiken
  • Medeltiden
  • Renässansen
  • Absolutismen
  • Upplysningen
  • Revolutionernas tidsålder
  • Nationalismen och imperialismen
  • Världskrigens tid
  • Efterkrigstiden

De är indelade eftersom livet under långa perioder i historien såg ungefär likadant ut. Under revolutionernas tidsålder var det konstanta att det inte fanns särskilt mycket konstant. Om du börjar från 1500-talet i Europeisk historia, och kanske väljer någon del av Europa eller ett land, och du fick möjligheten att göra om dessa indelningar, hur skulle du göra det? 

Med sociala, ekonomiska, politiska, och religiöskulturella förhållanden menar de att du bör utgå ifrån hur förändringarna inom dessa olika områden var. Jag föreslår att du ritar en tidslinje och tar fram fyra pennor med olika färg. När sker stora förändringar inom de olika områdena? Försök sedan hitta gemensamma trendbrott, och döp dem till något lämpligt. Kom ihåg att även dagens historieepoksindelningar är ungefärliga. Det finns egentligen bara en enda epok som har ett tydligt slut, och det är den romerska antiken (som avslutas när romarriket faller, vilket vi har ett datum på). De allra flesta epoker är något av en "mellan tummen och pekfingret"-bedömning. Motivera varför du gör indelningarna, så gör det inget om några epokövergångar blir lite mer utsträckta än andra.

anna090 6 – Fd. Medlem
Postad: 4 mar 2017 17:36

Tusen tack! Riktigt bra förklaring. Frågeställningarna och tipsen är till stor hjälp när det handlar om hur jag bör tänka kring den här uppgiften. Jag förstår bättre vad som menas och vad det är jag ska göra, även om det hela nu känns så stort och komplext att jag får lite "nål i höstack" känsla av det. Det klarnar förhoppningsvis allt eftersom jag håller på. Tack än en gång!

Roligt att det var till sådan stor nytta! Jag förstår om det känns lite skrämmande, det är ingen lätt uppgift ni fått!

hammurabi 1 – Fd. Medlem
Postad: 3 sep 2019 08:35

Hej! Bumpar tråden då den är aktuell för mig i nuläget. Jag har läst frågeställningen ett flertal gånger och även läst svaren här men förstår inte riktigt vad det är jag skall göra.

 

Någon som kan ge några exempel eller bryta ner det ännu mer?

 

Tack på förhand!!!

Svara
Close