1 svar
515 visningar
alix2a 417
Postad: 8 maj 2022 21:17

ATP-syntas

I de flesta källor står det att vid ATP-syntas, i elektrontransportkedjan, frigörs "rörelseenergi" när vätejoner faller genom ATP-syntas som utnyttjas i reaktionen E+ ADP + Pi --> ATP + H2O.

Men är det även så att det borde frigöras energi när den faller med koncentrationsgradienten? Så vad är egentligen den avgörande faktorn? Koncentrationsgradienten eller rörelseenergin? Från högre koncentration till lägre koncentration.

mag1 9480
Postad: 8 maj 2022 23:23

Det finns en koncentrationsskillnad av vätejoner mellan de två sidorna av membranet (högre ute, lägre inne). Termodynamiskt finns det en drivkraft att utjämna denna koncentrationsskillnad, vilket utnyttjas när ATP-syntaset roterar. Då rör sig vätejonerna genom membranet, från den högre koncentrationen utanför, genom ATP-syntaset, till den lägre koncentrationen inuti. När vätejonerna rör sig genom ATP-syntaset, ger de upphov till "rörelseenergin" du nämnde. Det är en rotation av en del av ATP-syntaset, och rotationen är kopplad till bildandet av ATP, så i princip:

koncentrationsutjämnandet => rotation => bildande av ATP.

Utan koncentrationsgradienten kan ingen rotation/rörelseenergi skapas, och därför inget ATP (men ATP kan så klart inte skapas av endast koncentrationsgradienten utan ATP-syntaset krävs).

Svara
Close