Atomstorleken
Förstår inte riktigt vad som menas med följande meningar, syftar då mest på det fetmarkerade. Tänkte dock att de va viktigt att skriva hela stycket så att man förstår sammanhanget.
Det är svårt att använda begreppet storlek för att beskriva en atom eller en molekyl. En atom har nämligen ingen bestämd gräns. Det finns en liten sannolikhet att hitta elektronen hos till exempel en väteatom en centimeter eller kanske till och med en kilometer från kärnan. Men den sannolikheten är mycket liten. Det är med andra ord inte möjligt att ange ett exakt värde på storleken för en atom. Istället beskriver vi en sfär där elektronen befinner sig cirka 95% av tiden.
Det jag själv har förstått är att atomen inte har en bestämd storlek.
Det vanliga är att föreställa sig en atom som ett litet klot med en radie som går från atomkärnan till de yttersta elektronerna som kretsar runt kärnan i banor likt planeterna runt solen. Det är däremot en felaktig modell som bygger på "klassisk fysik" där det alltid går att mäta positionen och hastigheten hos ett objekt. Man kan alltid peka ut var en planet befinner sig och hur snabbt den kretsar runt solen.
När det kommer till mycket små saker som atomer, gäller kvantmekaniska regler istället för klassisk fysik. Kvantmekaniken fungerar inte som någonting vi är vana vid. Saker kan vara båda partiklar och vågor samtidigt, teleporteras och liknande. Så fungerar det även med elektronerna runt atomkärnan. Det går inte att säga exakt var en elektron befinner sig, utan det går bara att säga att den finns på ett ställe med en viss sannolikhet. På så sätt kan man säga att en elektron befinner sig överallt hela tiden, som ett slags "moln av sannolikhet". Där molnet är tätare är det mer sannolikt att påträffa elektronen. Det är dessa områden vi brukar rita som elektronbanor runt atomkärnan.
Tack så mycket för hjälpen!