Atomkärnans stabiltet
Hej jag läser om atomen och dess kärnas stabilitet.
Jag vet inte om jag har förstått det hela rätt, och flera frågor kommer upp vid läsningen. Upplever fysik som en väldigt svår kurs att läsa distans.
Jag läser det är den starka kraften som håller nukleoner ihop. För att frigöra nukleonerna måste man tillföra bindningsenergi. Då E = mc^2 visar att energi är ekvivalent med massa, måste det betyda att dem fria nukleonpartiklarna har större energi och därmed massa.
När jag kollar i ett diagram så ser jag att atomers nukleoner har mer bindningsenergi runt masstalet 60, där massa per nukleon är som minst, alltså borde man kunna dra slutsatsen att ju mindre massa per atom ju mer stabil är atomen.
Hur kan nuklidmassorna vara mindre, om bindningsenergin är större, då energi är ekvivalent med massa?
det går inte ihop
Den starka växelverkan som finns i atomkärnor är den kraft som håller ihop kärnan och alltså skapar dess bindningsenergi. Ju större bindningsenergi desto starkare hålls kärnan ihop och desto mer yttre energi krävs för att frigöra nukleonerna i kärnan.
Nukleonernas vilomassa är konstant innanför och utanför kärnan.
Järn är den kärna som har högst bindningsenergi. Det innebär att när lättare kärnor slås samman (fusion) vinner man yttre energi när slutresultatet blir en kärna med atomnummer närmare järn. Man vinner också energi när tyngre kärnor slås isär (fission) och slutresultatet blir en kärna med atomnummer närmare järn.
Men om energi=massa
Hur kan då en kärna med mer massa ha mindre bindningsENERGI ?
Det finns olika former av energi. Stark växelverkan ger bindningsenergi (inte massa). Så länge nukleonerna befinner sig i kärnan uppenbarar dom sig som massor (inte energi). Olika form av elektromagnetisk strålning uppenbarar sig som energi (inte massa). Men det finns ett samband mellan energi och massa och i olika processer kan energi bli till massa och omvänt. Den totala energin (inklusive massor uttryckt i energi) bevaras alltid.