atomer, energi
Hej,
Jag sitter här i skrivande stund o funderar lite kring joniserande strålning. Jag vet att joniserande strålning är ett samlingsbegrepp för olika strålningar som har förmågan att slå ut elektroner ur atomen och därmed förvandla atomer till joner. Och den kan göra detta eftersom att strålningen är såpass energirik.
Min fråga; varför?
lite osäker på vad strålning egentligen är också. Men jag har tänkt lite iaf och tänkte att om vi antar att strålen är ett föremål säg en sten, så eftersom att den har såpass hög energinivå lär den ju ha extremt hög rörelseenergi och därmed hög hastighet. Då tänker jag på atomnivå att partiklar åker såpass snabbt att när dem kolliderar med atomen så slår dem bara vidare elektronerna. Detta är förmodligen omöjligt men en tanke iaf ;)
Joniserande strålning kan vara -strålning, som består av heliumkärnor, -strålning, som består av elektroner eller -stålning, som är elektomagnetisk strålning (fotoner). Om en elektron krockar med en partikel eller foton kan elektronen få så mycket energi att den kan avlägsna si från atomen den hör till, d v s atomen blir till en positivt laddad jon.
Smaragdalena skrev:Om en elektron krockar med en partikel eller foton kan elektronen få så mycket energi att den kan avlägsna si från atomen den hör till, d v s atomen blir till en positivt laddad jon.
så om jag förstod din förklaring rätt; om vi tar alfa-strålning som exempel, en alfapartikel skickas med väldigt hög energi(är energin rörelseenergi?) mot en kärna och när den då kolliderar med någon elektron så får elektronen energi.(all eller till stor del?) Eftersom att den får såpass mycket energi kommer den att vara exciterad(?) och därmed "hoppa ur led" och därmed bli en positivt laddad jon.
Jag vet att det är många frågor i en fråga, men jag är genuint intresserad D:
BONUSFRÅGA: Alfapartikeln som skickas in, när den kolliderar med en elektron, kommer den typ vara kvar inuti atomen eller åker den iväg?
I.o.m att den bör bli excited pga energitillskott, kommer den att avge ?
Joniserande strålning påverkar elektronerna, inte kärnan. Den joniserande strålningen, exempelvis en -partikel, kan komma från ett radioaktivt sönderfall eller från en kärnreaktion, men när den reaktionen har skett har -partikeln lämnat kärnan. Om en elektron inte får tillräckligt mycket energi för att bli joniserad utan "bara"exciterad kan den avge elektromagnetisk strålning (fotoner) när den återgår till sitt grundtillständ, men denna strålning kallas inte -stålning om den inte kommer från kärnan. Ultraviolett ljus och gammastrålning är fysikaliskt sett identiska (om de råkar ha samma frekvens), det är ursprunget som påverkar vad strålningen kallas.