4 svar
220 visningar
Hejsan266 behöver inte mer hjälp
Hejsan266 925
Postad: 14 feb 2023 21:53

Återloppskokning

Hej, återloppskokning som jag har förstått det är att man kokar upp en lösning så att det ena ämnet förångas, men sedan kyler man ner den igen för att inte förlora någonting. 
Vad är då meningen med denna process?

mag1 9482
Postad: 14 feb 2023 22:11

Återloppskokning är vanligt vid syntes, och används när reaktanterna behöver värmas upp för att få reaktionen att ske, men kokpunkterna hos t.ex. en reaktant eller lösningsmedel är lägre än reaktionstemperaturen. Om lösningsmedlet för reaktionen, eller en av reaktanterna har en lägre kokpunkt än den som används för reaktionen, kommer ämnen att dunsta då allt värms upp. Och för att förhindra att ett eller flera ämnen bara "kokar bort", används återloppskokning, för då kondenserar ämnena och rinner ner i reaktionskärlet igen, så att reaktionen kan fortsätta.

Hejsan266 925
Postad: 14 feb 2023 22:20
mag1 skrev:

Återloppskokning är vanligt vid syntes, och används när reaktanterna behöver värmas upp för att få reaktionen att ske, men kokpunkterna hos t.ex. en reaktant eller lösningsmedel är lägre än reaktionstemperaturen. Om lösningsmedlet för reaktionen, eller en av reaktanterna har en lägre kokpunkt än den som används för reaktionen, kommer ämnen att dunsta då allt värms upp. Och för att förhindra att ett eller flera ämnen bara "kokar bort", används återloppskokning, för då kondenserar ämnena och rinner ner i reaktionskärlet igen, så att reaktionen kan fortsätta.

Så helt enkelt vill man ha en kemisk reaktion men eftersom att ett ämne i lösningen har lägre kokpunkt kommer den att avdunsta. Då kondenserar man ämnet för att tillsätta den igen och få den kemiska reaktionen?

mag1 9482
Postad: 14 feb 2023 22:38

Ja, ämnet/ämnena fås att kondensera och återförs tillbaka till reaktionskärlet, så att reaktionen kan fortsätta (utan att mer av ämnet/-na tillsätts).

Teraeagle Online 21061 – Moderator
Postad: 14 feb 2023 23:00

Återloppskokning används även inom industriell destillation, t.ex. i oljeraffinaderier. Då syftar det på att man kondenserar en del av ämnena som har lägst kokpunkt och återför dem som vätska i destillationskolonnen. Då kommer man närmre jämvikt mellan flytande och gasfas i destillationskolonnen vilket ger en mer effektiv destillation (kolonnen behöver inte vara lika hög).

Svara
Close