3 svar
730 visningar
gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 29 sep 2017 08:42

Återloppskokning

Vid återloppskokning-går då den kondenserade ångan tillbaka in i det man kokar?

Teraeagle 21060 – Moderator
Postad: 29 sep 2017 09:12

Det stämmer.

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 30 sep 2017 14:28

Frågan kommer av att vi ska göra en labb där frukost flingor fått återloppskoka i HNO3. Men hur förändrar detta flingorna? Tänker jämfört med tex om ngt kokar och ångan försvinner - då minskas ju mängden vätska så det blir mer koncentrerat där finns ju poängen med att koka utan återlopp - vad är poängen med detta?

Teraeagle 21060 – Moderator
Postad: 30 sep 2017 14:34

Poängen i labbet: Att förhindra det du just skrev. Man kanske vill studera en reaktion vid hög temperatur och konstant koncentration. Det går inte om lösningsmedlet kokar bort.

Poängen i industrin: Att göra destillation mer effektivt, t ex minskar höjden hos en destillationskolonn eftersom det krävs färre jämviktssteg.

Svara
Close