8 svar
1654 visningar
Banquo behöver inte mer hjälp
Banquo 19 – Fd. Medlem
Postad: 23 nov 2018 21:48

Ärtväxt som utsätts för kopparsulfat (aq).

Hej jag har haft en laboration där vi planterade en ärtväxt och sedan när den växt lite utsatte vi den för kopparsulfat som var utspätt i vatten. Ena växten utsattes för en mättad lösning och den andra för hälften mättad. Efter cirka 3-4 dagar var växten död och det hade bildats saltkristaller i både jorden och i bladen. Jag har mikroskoperat i bladen på växten och jag bifogar bilder på mikroskopering vid första skedet och efter laborationen. När vi märkte att växten var död så hade den även en väldigt metallisk lukt, om man tryckte på växten så verkade den väldigt frasig och krispig. 

Då är min fråga vad kan ha orsakat detta? Har kristalliseringen av kopparsulfatet någon påverkan i detta? Varför dog växten så fort?

Min teori är att det kan bero på osmos men även att kopparsulfatet har kristalliserat sig inuti bladen vilket gjort att vatten vägarna blivit förstoppade och vattnet sedan avdunstat? Men även att CuSO4 kanske skadat rotsystemet i växten och därmed försämrat vatten upptagnings förmågan?

Behöver hjälp kom snälla med förslag på möjliga orsaker och sedan lite kort varför. Ifall ni vill se bilderna säg bara till isåfall. Har en del del från hela processen samt även bilder från mikroskoperingen. 

Tack i Förhand.

Teraeagle 20884 – Moderator
Postad: 23 nov 2018 22:07 Redigerad: 23 nov 2018 22:11

Koppar(II)-joner är ju även ett ganska potent oxidationsmedel, så diverse organiska föreningar kan ha oxiderats medan små mängder koppar har fällts ut (därav lukten).

Däremot är det här med metallukt lite trixigt, för en ren metall har ingen lukt. Den uppstår istället när man rör vid metallytan, organiska ämnen fastnar på den varefter de bryts ner i interaktion med metallatomerna. Då avges små mängder nedbrytningsprodukter som egentligen är det som luktar.

En annan bidragande (kanske till och med viktigast) orsak är att tungmetalljoner kan binda till enzymer så att de tappar sin funktion. Då kan inte cellernas metabolism och förökning äga rum som de ska.

Banquo 19 – Fd. Medlem
Postad: 23 nov 2018 22:52

Men min teori om att saltkristaller bildats inuti bladnerverna är det något rimligt?  För vi mikroskopering såg vi den blå färgen ..? 

Jaha det med tungmetalljoner låter rimligt, men menar du att växten tagit upp kopparsulfatet då och därmed frigjort tungmetall joner eller hur menar du?

ursäkta för två frågor i rad hehe..

Teraeagle 20884 – Moderator
Postad: 24 nov 2018 01:05

Det låter rimligt så till den grad att jag inte kan säga att det är fel, men det skulle underlätta om jag fick se bilderna.

Koppar är en tungmetall. Kopparjoner kan binda till proteiner så att de ändrar form. Det är formen hos ett protein som gör att de t.ex. kan fungera skm enzymer och katalysera livsnödvändiga reaktioner i cellerna som annars inte skulle ske.

Banquo 19 – Fd. Medlem
Postad: 24 nov 2018 10:33

jaha nu förstår jag bättre vad du menade, tack.  ja så klart jag ska skicka bilderna , men hur ska jag göra? om jag lägger upp här så är de väldigt stora ? Det var därför jag ej la upp de här från första början.

Teraeagle 20884 – Moderator
Postad: 24 nov 2018 12:25

Se den här länken angående hur du laddar upp och förminskar en bild.

Banquo 19 – Fd. Medlem
Postad: 24 nov 2018 12:53

 Den fortfarande gröna är kontroll plantan och de två andra är en med mättad lösning och en med hälften mättat.
Här ser man hur den blåa färgen finns inuti "växtnerverna". vi placerade det här under krukan för eventuell läckagenotera de blåa prickarna på bladen. och färgen på växten. 

detta hade hänt efter att vi låtit växten stå kvar ytterligare några dagar, detta är ungefär 10 dagar efter planteringen.

Teraeagle 20884 – Moderator
Postad: 24 nov 2018 13:53

Ja, där syns det väldigt tydligt hur kopparsulfatet har tagit sig in i växten.

Jag tror att man kan beskriva det som har hänt med en ”cocktail” av det vi båda har tagit upp - osmos, kristallisation samt att kopparjonerna reagerar med och bryter ner livsnödvändiga proteiner och andra organiska föreningar.

Banquo 19 – Fd. Medlem
Postad: 24 nov 2018 17:57

Okej tack så hemskt mycket för hjälpen. Nu ska jag skriva min diskussion och slutsats:)

Svara
Close