Argumenterande text
Hej!
Jag håller på med en argumenterande text i svenska som andraspråk 1 som ska handla om språkbruk och jag valde ämnet förortsspråket med rubriken, avskaffa förortsspråket bland ungdomarna och framförde min tes på följande vis : känns det rimligt och korrekt?
Det är dags att avskaffa förortssvenskan som pratas sinsemellan ungdomarna idag, och istället ge mer utrymme till ett korrekt och vårdat språk.
Har du haft någon inledning innan du säger detta? Om detta är sammanfattningen av din tes i slutet på en inledning låter det utmärkt. Om det däremot är det första du säger kan det nog verka lite väl pang på rödbetan.
Hej! Detta är slutet av inledningen och här är själva inledningen tillsammans med tesen på slutet.
I dagens samhälle är det mycket vanligt förekommande att ungdomar med invandrarbakgrund använder förortssvenskan i syfte för kommunikation med vänner och familj, vilket leder till att själva svenska språket förlorar sitt värde gällande grammatiken och språkets uppbyggnad. Därför anser jag att det är dags att avskaffa förortssvenskan som pratas sinsemellan ungdomarna idag, och istället ge mer utrymme till ett korrekt och vårdat språk.
Det låter bra. Det går att påpeka att inledningen kanske fortfarande är lite rakt på sak, men det är också en smakfråga.
Hej.
Hur menar att inledningen är lite rakt på sak ? Om det är något som du anser behöver ändras eller bli bättre på så kan du framföra det så att jag tar till mig :)
Ibland, särskilt om man har en publik som inte direkt själva valt att komma (som klasskompisar, dessutom är många nervösa inför att de ska hålla tal själva), kan det vara bra att ha en inledning som publiken relaterar lite mer till. En inledning som plockar upp alla som tänker att "Äsch, jag behöver inte lyssna. Det är nog ändå inget viktigt.", och snabbt får dem att inse att "Oj, det här vill jag lyssna på!". Det bästa tipset jag har fått är att berätta någon typ av berättelse, eller att försöka ta med publiken på en slags "resa". Ibland kan man fortsätta på resan genom hela talet, om det passar väldigt bra. Ett exempel kanske skulle kunna vara att du tar med åhörarna på en resa till olika platser och tillfällen. Ungefär såhär (snabbt ihopslängt):
Ni slår upp ögonen på morgonen, och känner hur det pirrar lite i magen. Idag är dagen, den dagen. Dagen då du ska hålla tal i riksdagen inför hundratals politiker. Skulle du gå in och utbrista "(någon informell hälsningsfras)"?Tänk er nu istället att ni slår upp ögonen, och inser att du har somnat på bussen. Vid nästa hållplats ska du gå av och gå på en arbetsintervju på ditt drömjobb. Skulle du då hälsa med "(annan informell hälsningsfras)"? Självklart inte. Språk är en maktfaktor, och att tala rätt är viktigare än någonsin. Våra ungdomar bör lära sig att tala korrekt svenska direkt, så slipper de byta. *fortsätt med det du skrivit tidigare i tråden*
Det är på ett sätt väldigt personligt, vilket definitivt till viss del är en smakfråga. Jag brukar vara ganska personlig i mina tal, eftersom jag tycker att det blir mer engagerande så, men det finns absolut vissa som skulle hävda att mina tal är för personliga. Prova dig fram med mer eller mindre personliga inledningar, men ha som huvudmål att du ska kunna vända någons tanke från "perfekt, fem minuter powernap" till "det här vill jag lyssna på". Då brukar det bli väldigt bra.
Hej!
det här är inget tal jag ska hålla i , utan det är en argumenterande text som man ska skicka in för inlämning. :)
Det var klantigt läst av mig. Jag ber om ursäkt. I sådant fall fungerar det du skrivit utmärkt!
Det gör inget. Aa det förstår jag.
"sinsemellan ungdomarna" bör bytas mot "ungdomar sinsemellan".