Argumenterande tal Sve3, kan någon svenska lärare hjälpa mig?? hade uppskattat det!
Skriv ditt dolda innehåll
Hej jag har skrivit ett argumenterade tal i svenska 3, som handlar om karisma.
Jag satsar på ett A, och jag undrar om det finns någon svenskalärare som kan kolla igenom den. Jag skulle gärna uppskatta det, eftersom jag har svenska nationella tal inom kort och behöver gärna veta om jag behöver bli bättre på något.
Välkommen till Pluggakuten! All hjälp ska ske i det publika forumet, för din och andra användares säkerhets skull, samt för att minska risken för fusk. Lägg in din text här i tråden, alternativt en bild på texten (minskar risken att texten fastnar i plagiatkontroller, även om vi kan inte garantera något), så hjälper vi dig! /moderator
INLEDNING: nämn tesen igen!
Vilka egenskaper premieras på arbetsmarknaden? Kunskap skulle många svara, men karisma, personlig utstrålning vinner allt större gehör i rekryteringssammanhang. Vissa menar till och med att karisma är viktigare än “riktig” kunskap medan andra anser att kunskap och kompetens både är, och ska vara, det som avgör om man har ett jobb. I en debattartikel i Dagens Nyheter år 2018 belyser Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi, ytterligare en aspekt på frågan hur vi tenderar att hantera fakta och vetenskap jämfört med karisma. Utan karisma kommer kunskap inte till sin rätt!
MELLAN STARKASTE ARGUMENTET:
Karisma är ett fenomen som under lång tid väckt enormt stort intresse bland människor, däribland mig själv! Karismatiska personligheter är retorisk drivna, duktiga på att använda rätt ord vid rätt tillfälle och är dessutom säkra på att tala inför publik vilket ger personen en oerhörd, oändlig och otrolig utstrålning. Karisma består av en samling färdiga sociala färdigheter eller verktyg. Du kanske inte vet om det, men de egenskaperna, de verktygen och de personlighetsdragen finns inom just dig också och ligger bara och väntar på att utvecklas och finslipas.”
Vi tar ett vardagligt exempel som de flesta av oss kan relatera till. Du ska precis börja din lektion och vet att ni idag ska ha en genomgång, och då gäller det att lyssna, eller?
Det som då avgör om du som elev lyssnar på genomgången eller inte är faktiskt läraren och hur pass bra hon eller han presenterar sitt innehåll. Det handlar därför mycket om personlighetsdragen hos läraren, och då menar jag såklart den personliga utstrålningen som engagerar eleverna att lyssna, dvs karisma. En sådan lärare motiverar eleverna att intressera sig och sedan utveckla sig i ämnet vilket i sin tur leder till bättre och djupare inlärning. Lärarens karisma påverkar alltså studierna mer än själva kunskapen och därför lyssnar ingen om inte “karisman” finns inkulderat.
SVAGASTE ARGUMENTET:
”Varför är då personlig utstrålning, så kallad karisma så betydelsefull? Det är självklart till sin fördel att ha vid anställningsintervjuer, på arbetsplatser, på fester likaväl som i alla andra sociala situationer. Det är faktiskt det som formar vårt personliga varumärke det vill säga vårt etos, det är ju det som syns utåt och påverkar såklart hur andra uppfattar oss. Vi är våra egna reklampelare och ansiktet är bästa placeringen för det vi vill förmedla. Man får ett bättre utgångsläge genom karisma och dessutom kommer kunskap genom erfarenhet också. Dagens samhälle välkomnar hellre en karismatisk, fascinerande och charmig person än en sakkunnig, kunskapsrik och rutinerad person. Detta märker man lätt i media exempelvis, och det tror jag nästan alla i det här rummet håller med om, att form har blivit viktigare än innehåll. Och därför kommer kunskap alltså inte till sin rätt utan karisma.
MOTARGUMENT:
För många av oss är karisma något helt onyttigt och inte alls hållbart. “Vad får man ut av karisman i ett operationssal där endast formell kunskap sätts på prov?” “Hur kan en läkare utföra sitt jobb utan befintlig kunskap?”
I sin artikel “Karisma överröstar kunskap i vårt samhälle”, 2018 skriver professorn Mikael Holmqvist om hur karisma och social kompetens numer tillmäts ett allt högre värde och då på bekostnad av sann sakkännedom. Holmqvist fortsätter och belyser kunskapens nödvändighet inom medicinska ställningstaganden och hur livsfarligt det kan bli utan verklig, saklig och formell kunskap.
STARKASTE ARGUMENTET: nämn tesen igen!
Däremot är karisma och social kompetens inget underkänt i dagens värld. En forskare måste naturligtvis presentera och förmedla sin forskning. Och för att den meningsfulla forskningen ska nå så många ämneskunniga och faktiskt vid det här fallet en läkare, som möjligt så måste även denna forskare ha begripit förmågan att på ett intresseväckande sätt förmedla sin forskning. Alltså kommer kunskap inte till sin rätt utan karisma.
Dessutom klassas många av dagens mest framgångsrika män och kvinnor som enorm karismatiska personer. Det handlar dock inte endast om dagens samhälle utan det har nästan alltid varit så, t.ex blev den brittiske premiärministern Winston Churchill legendarisk genom sin talkonst. Tack vare sina många väl valda ord lyckades han föra engelska folket till framgång och seger i andra världskriget. Men Churchill var definitivt ingen född talare, utan det handlar om karisma helt enkelt och inte en massa onödig kunskap.
AVSLUTNING:
Sammanfattningsvis har karisma många fördelar där den bidrar till stark framgång och ledarskap inom både jobbet men även i skolan. Därmed bör mer tid läggas på att bli mer karismatisk än att fokusera på formell kunskap som man inte kommer så långt med. Bättre relationer, bättre samtal, vidgade perspektiv, men framförallt en ökad förståelse för andra människor får man just av karisma. Därför kommer kunskap inte till sin rätt utan karisma.
här kommer mitt talmanus och jag hade behövt att någon läser den och kollar så det låter bra, och framförallt övertygande
Hur lång tid tar det innan man får svar?
Det beror på. Alla som svarar här är volontärer, som svarar när de kan, vill och orkar, i de trådar de vill. :)
Ja det förstår jag! Tänkte bara på att den ska lämnas in idag så ville gärna att någon svarade idag men tack ändå