Argumenterande Tal
Hej! Jag ska hålla ett argumenterande tal och min tes är: ”ord är makt”. Mina argument är hittills:
Politisk makt: de politiker som är duktiga talare kan övertyga folk och på så sätt får makt
Ekonomisk makt: den som är bra på att argumentera för sin sak får ekonomiska fördelar t.ex. genom att argumentera sig till en högre lön
Social makt: om man har lättare för att prata har man bättre förutsättningar till att uttrycka sig själv och sin identitet
Motargumentet är att det inte nödvändigtvis behöver spela roll hur man säger något utan snarare vad man säger. Min fråga är: Hur jag ska bemöta mitt motargument på ett lämpligt sätt?
Jag fattar inte hur ditt motargument ens är ett motargument? Vad exakt i din tes tycker du att det säger emot?
Ja, jag kom på det. Omformulerade min tes till ”den som talar bra får makt” istället. Då är motargumentet ett motargument eftersom det inte spelar någon roll hur man formulerar sig så länge man förstår budskapet av det som sägs.
Jag vet inte riktigt om det är något bra motargument men tyvärr fungerar det oftast så i praktiken att hur du talar spelar mer roll än vad man tror. Den som inte kan föra fram sina åsikter på ett bra eller tydligt sätt, så spelar det inte någon roll hur bra åsikterna är. Likadant i sociala sammanhang att om du talar med pondus och självförtroende så kommer folk att lyssna medan om du talar lågmält och osäkert så kommer färre att lyssna, även om det du kanske säger är rätt klokt. Man tycker inte att det borde vara så men så är det tyvärr.
Likadant är det om du har svårt för språket eller för att skriva. Även om det är samma innehåll i det som sägs så tror jag att man skulle tycka att den som kan formulera sig väl, skulle få mer inflytande än någon som sa samma sak men som hade svårt för uttal, svårt för ord eller lät osäker.
Kanske går att hitta någon studie som har undersökt detta.
Tack så mycket för hjälpen!