3 svar
124 visningar
N00R2 47
Postad: 26 aug 18:58

Argumentation.

 Argumentation

Du har läst en artikel i tidningen att ett stort företag har bestämt sig för att donera 10 000 kronor till välgörande ändamål. De vill ha in skriftliga ansökningar där organisationen och dess syfte presenteras, och där du argumenterar för varför just din organisation ska få pengarna.  Välj en befintlig organisation som du låtsas att du företräder. (Exempelvis Röda korset, Min stora dag, Greenpeace, Bris, Läkare utan gränser, Kvinnojouren, WWF, expo… Det behöver inte vara någon av de stora kända organisationerna, det kan även vara något lokalt projekt.) OBS: I din text måste du hänvisa till minst en källa.

Skriv ditt bidrag!

  • Vilken organisation företräder du?
  • Vad vill ni göra?
  • Varför ska just din organisation få pengarna?

(c:a 600 ord)

Hur ska jag börja?

sictransit 821 – Livehjälpare
Postad: 26 aug 21:08 Redigerad: 26 aug 21:15

Börja med att hitta en organisation du brinner för, eller i alla fall en som du sympatiserar med och där du vet någonting om verksamheten. Det blir mycket lättare att argumentera då, än om du bara skall hitta på en massa.

Det måste ju inte vara typ Röda korset eller BRIS, utan kan ju vara något lokalt som sagt. Kanske finns det någon där du bor? Är du själv med i någon klubb eller förening? Den kanske behöver pengar. Kanske spelar du fotboll, men alla tycker omklädningsrummen är för sunkiga?

Exempel: Jag är med i Danmarks IF. Vi har 1000 medlemmar i vår fotbollsförening och ser till att barn i alla åldrar får motion på sin fritid. För att alla skall kunna vara med så har vi försökt hålla avgifterna så låga som möjligt. Tyvärr så betyder det att våra omklädningsrum är så sunkiga att ingen vill duscha och byta om efter match. Det har till och med blivit så att bortalagen inte vill spela match mot oss, så vi riskerar att ... Därför skulle  10000 kr verkligen göra nytta. För dessa pengar kan vi ... 

Det var 100 ord som jag spånade ihop. Jättelångt behöver det inte vara och så får du hitta en källa som styrker det du skriver.

N00R2 47
Postad: 28 aug 20:44

Detta känndes mer som ett brev, vad tycker ni. Kankse inledningen mest?

Ärende: Ansökan om donation på 10 000 kronor till Läkare Utan Gränser.

Jag skriver till er för att ansöka om den generösa donationen på 10 000 kronor som ni har beslutat att skänka till en välgörenhetsorganisation. Jag företräder Läkare Utan Gränser (Médecins Sans Frontières, MSF), en internationell, humanitär organisation som erbjuder medicinsk hjälp till människor som drabbats av kriser, konflikter och katastrofer runt om i världen. Vi är en organisation som bygger på principer om neutralitet, oberoende och medicinsk etik, och vårt mål är att rädda liv och lindra lidande där behovet är som störst.

Om Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser grundades 1971 av en grupp franska läkare och journalister som ansåg att alla människor, oavsett etnicitet, religion eller politisk tillhörighet, har rätt till medicinsk vård när de drabbas av kris eller katastrof. Sedan dess har MSF vuxit till en global rörelse som arbetar i över 70 länder, och vi bistår miljontals människor varje år. Vår organisation är känd för att vara på plats snabbt vid utbrott av epidemier, naturkatastrofer, krig och andra humanitära kriser, och vi agerar ofta i områden där andra organisationer inte når fram.

Vad vill vi göra med pengarna?

Om Läkare Utan Gränser skulle få ta emot er donation på 10 000 kronor, kommer dessa medel att användas för att stödja vårt pågående arbete i några av världens mest utsatta områden. Just nu fokuserar vi särskilt på insatser i Sudan, där den pågående konflikten har lett till en förödande humanitär kris. Tiotusentals människor har tvingats fly sina hem, och många har ingen tillgång till grundläggande medicinsk vård. Våra team på plats arbetar dygnet runt för att erbjuda akut sjukvård, behandling av undernäring hos barn, och vaccinationer för att förhindra utbrott av dödliga sjukdomar som mässling och kolera.

Ert bidrag skulle kunna användas till att köpa livsviktiga läkemedel, sjukvårdsutrustning och näringsrika livsmedel till undernärda barn. Det skulle också kunna stödja utbildningen av lokala vårdgivare och hjälpa till att upprätta temporära kliniker i flyktingläger, där tillgången till sjukvård är starkt begränsad.

Varför ska ni välja Läkare Utan Gränser?

Det finns flera starka skäl till varför Läkare Utan Gränser bör vara den organisation som får er donation:

1. Akut behov och global räckvidd: Vi arbetar i de mest akuta krisområdena i världen, där behoven är störst. Er donation skulle ha en direkt inverkan på liv och hälsa i dessa områden.

2. Effektivitet och transparens: MSF är känt för sin höga effektivitet när det gäller att använda resurser. Enligt Charity Navigator, en ledande organisation som utvärderar välgörenhetsorganisationer, får Läkare Utan Gränser höga betyg för sin finansiella ansvarsskyldighet och transparens . Detta innebär att ni kan vara säkra på att ert bidrag används på bästa möjliga sätt.

3. Oberoende och neutralitet: Vi arbetar utan att påverkas av politiska, ekonomiska eller religiösa intressen. Vårt enda mål är att rädda liv och lindra lidande. Denna oberoende ställning säkerställer att hjälpen når fram till dem som verkligen behöver den, utan hinder eller fördomar.

Långsiktigt engagemang: Vi är inte bara på plats under akuta kriser; vi stannar kvar för att säkerställa att lokala samhällen kan återhämta sig och bygga upp en hållbar hälsovård. Ert bidrag skulle vara en viktig del av detta långsiktiga arbete.

Avslutning:

Ert företag har en fantastisk möjlighet att göra en verklig skillnad genom att stödja Läkare Utan Gränser. Med er donation på 10 000 kronor kan vi fortsätta vårt livsviktiga arbete med att tillhandahålla medicinsk vård till dem som behöver det mest, oavsett var de befinner sig.Vi tackar er på förhand för ert övervägande av denna ansökan och ser fram emot möjligheten att samarbeta med er för att göra världen till en bättre plats.

Källa

Charity Navigator. (2023). "Médecins Sans Frontières (MSF) Rating." Retrieved from Charity Navigator

N00R2 47
Postad: 1 sep 20:59

.?

Svara
Close