Area under v-t-graf
n
Snopet för dig, Solson, att Yngve hade citerat ditt inlägg. /Smaragdalena, moderator
Varje period kan man dela upp i fyra intressanta faser. Om vi tittar på den första perioden (och ignorerar den oregelbundna delen i början) så har vi 0,7s-0,75s, 0,75s-0,8s, 0,8s-1,1s och 1,1s-1,4s. Vi kan kalla dem f1, f2, f3 och f4. Kan du beskriva med ord vad som händer i var och en av dem?
solson skrev:Hej, jag har bifogat uppgiften nedan. Det är fråga 3 som jag har en fråga om, för att få fram hur långt över golvet bollen har färdats efter första studsen så ska jag ju räkna ut arean under grafen. Jag tänker att jag ska räkna ut A1 och A2 som jag markerat eftersom att bollen studsar i marken vid -4 och sen upp till 3. Men jag har sett att en annan person bara räknat arean från t=0,8 - t=1,1 och v=0 - v=3. Vilket är rätt?
Grafen visar en bolls hastighet som funktion av tiden då bollen släpps från en viss höjd och får studsa några gånger mot golvet. Bollens massa är 85 gram.
1. Bestäm bollens acceleration vid tiden t=1,1 s.
2. Markera med en kryss i diagrammet den punkt som beskriver bollen hastighet när den precis lämnat golvet efter första studsen.
3. Bestäm hur högt över golvet bollen når efter den första studsen.
4. Hur stor blir medelkraften på bollen vid första studsen?
Jag förstår inte vad dina ytor A1 och A2 ska avse, men det är iallafall inte rätt.
Den andra personens beräkning är rätt eftersom den integrerar hastigheten från tidpunkten då bollen lämnar golvet tills dess att den vänder vid högsta läget (v = 0).
Ett annat sätt att beräkna höjden är med hjälp av energibetraktelsen mgh = mv^2/2, där du får hastigheten v från svaret på fråga 2
solson skrev:n
Nää? du ska inte redigera din fråga när den har blivit besvarad.
Solson, det står i reglerna att man inte får redigera ihjäl ett inlägg som har blivit besvarat. Dessutom är det ohyfsat och respektlöst mot Laguna och Yngve som har tagit av sin tid för att hjälpa dig. /moderator