2 svar
971 visningar
virr behöver inte mer hjälp
virr 264 – Fd. Medlem
Postad: 18 maj 2019 08:56

Är trycket i en ballong verkligen konstant?

Läser om ideala gaslagen, och i ett exempel står det "Trycket i ballongen är lika stort som lufttrycket både före och efter nedkylningen, den är ju i tryckjämvikt med luften. Det är samma antal heliumatomer som innan." Man kyler alltså ner en heliumballong. Ideala gaslagen säger att när temperaturen minskar minskar trycket. Men så är då alltså inte fallet här. Varför? De hänvisar till antal heliumatomer, men substansmängden är ju en separat faktor från temperatur i ekvationen. Vad händer om man har en vanlig ballong, och blåser upp den? I takt med att man blåser in luft ökar ju volymen som luften förvaras i. Volymen fortsätter öka tills ballongen spricker. Är det också här då så att trycket är konstant i ballongen eller, och samma som på ballongens utsida? Det senare exemplet är alltså helt mitt eget, min egen spekulation - och jag undrar vad som är sant och falskt här.

Affe Jkpg 6630
Postad: 18 maj 2019 09:54

Det krävs bara ett litet extra övertryck (jämfört med lufttrycket), för att blåsa upp en partyballong med helium.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 maj 2019 09:54

Om du har en luftballong, en sådan som man kan åka i, så är trycket detsamma inuti som utanför - en sådan ballong är ju öppen nertill.

Om du har en vanlig ballong av gummi så är trycket lite högre inuti är utanför - så mycket som motsvarar kraften om gummit bidrar med. Detta "gummi-tryck" borde inte ändras med temperaturen (i alla fall inte i en enkel modell). På gymnasiet brukar man räkna med att trycket i en ballong är konstant - det är nästan sant. Ballongen kan ju justera sin volym på ett sätt som t ex en gastub inte kan.

När du blåser upp en ballong har ballongen först en viss volym och är i jämvikt med lufttrycket utanför, när du sedan  blåser in mer luft kommer ju volymen att ändras lagom mycket för att trycket fortfarande skall stämma.

I uppgiften du beskriver först är tydligen ballongen tillknuten, så att mångden helium är konstant.

Svara
Close