Är tillräckligt utspädd saltsyra farligt att dricka?
Om HCls enda fara, att den är frätande, elimineras genom att späda ut den, kan man dricka den då? Vad smakar det? Jag tänker att det ska vara lika surt som en vanlig citron.
Nej, det kan inte vara farligt. Späder man det så att pH = citronsaft så fräter det inte värre än citronsaft. Det bildas saltsyra i magsäcken, men pH=1 ungefär i magsaften - det skulle fräta på det mesta, men magsäckens slemhinna skyddas av ett slemlager så att syran fräter på slemmet, inte på själva magsäcken.
Qetsiyah skrev:Vad smakar det? Jag tänker att det ska vara lika surt som en vanlig citron.
Det smakar surt, men det smakar inte citron eftersom det saknar aromer som finns i citronsaft. Möjligtvis kan man även känna en salt smak beroende på kloridjonerna, men jag inbillar mig att det främst är natriumjoner som bidrar till den salta smaken i bordssalt.
Åh ja, jag glömde att magsäcken producerade det