Anon123 66
Postad: 16 nov 2021 21:06

Är Teknisk fysik värt det?

Har varit sugen på teknisk fysik på Chalmers. Däremot så är jag väldigt osäker kring arbetslivet. Har däremot läst på bla flashback att eftersom Tk Fysik är så pass bred och ospecificerad så hör man inte riktigt hemma någonstans i industrin och att arbetsgivarna anställer andra sorters specifika ingenjörer. Å andra sidan så står det i lärosätenas hemsidor att flera blir chefer och liknande. Hur ska jag tänka kring det? Vet att flashback är nog den sämsta sidan att ta råd ifrån med verkar som att de hade erfarenhet :)

Dr. G 9479
Postad: 16 nov 2021 21:20

Det är en bred utbildning och absolut ingen yrkesutbildning. Många dörrar hållas öppna. Dock kommer du själv att göra val under utbildningen som ger dig en inriktning. Inriktningen kan vara väldigt nischad, lite spretig eller ... väldigt bred. 

Det är en bra utbildning om du gillar matte och fysik och problemlösning i allmänhet. 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 16 nov 2021 21:40

Jag har hur många kolleger som helst på mitt jobb (inom industrin) som har läst teknisk fysik. Både chefer och icke-chefer. De jobbar t.ex. med automation, mätinstrument (t.ex. röntgenanalyser), elektrifiering m.m.

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 16 nov 2021 21:42 Redigerad: 16 nov 2021 21:43

Du kan få ett långt och ett kort svar. 

Kort svar: ja.

Långt svar: tekniska fysiker besitter inte alla spetskunskaper, men har stark problemlösnings- och analytisk förmåga och kan ta till sig nya saker lätt, vilket ju är attraktiva egenskaper oavsett bransch/ämne. Sen är självklart programmering+matte+fysik grunden för allt tekniskt och matte+programmering applicerbart på typ vad som helst, så man är ämnesmässigt bred. En tf:are med en aning specialisering mot data kan tex mycket väl väljas framför en "ren" datavetare.

Maskinteknik och industriell ekonomi är två andra ämnesmässigt breda civilingenjörsprogram, men inte lika starka på de där förmågorna jag nämnde.

Sök gärna "teknisk fysik" på sökrutan uppe i högra hörnet, många har undrat om teknisk fysik på PA innan (därbland jag själv!)

Hondel 1377
Postad: 18 dec 2021 20:24 Redigerad: 18 dec 2021 20:25

Haha, nej man ska nog hålla sig borta från anonyma användare på internet om man behöver råd (förutom pluggakuten såklart). 

Det är sant att grunden i Teknisk Fysik är väldigt bred. Men precis som på andra utbildningar så väljer du på Teknisk Fysik en inriktning (åtminstone de universitet som jag känner till). Dessa inriktningar delas i många fall helt eller delvis med andra utbildningar, så du kommer alltså få samma specialisering som "mer specifika ingenjörer", som då alltså inte alls är "mer specifika". Om du tittar på exempelvis Chalmers inriktningar ser du att det är ganska många olika att välja bland. Så jag skulle säga att Teknisk Fysik ger en väldigt bred bas som ger dig möjlighet att specialisera dig inom ganska många olika ämnen, men när du sedan väljer en inriktning blir du lika bra på det som någon med en annan bakgrund. 

Jag tror det kan vara lite olika på olika företag, men min erfarenhet från arbetsintervjuer som nyutexaminerad är att företag är mest intresserad av vad du kan visa att du faktiskt kan och inte om du har någon "flashig" utbildning från något flashigt universitet. Och om det faktiskt är så att de blir impade av utbildningar så skulle jag snarare säga att det är tvärtom, Teknisk Fysik har oerhört bra anseende, och att ha tagit sig genom den utbildningen visar på andra kvalitéer än bara rena ämneskunskaper (som Qetsiyah är inne på).

Så för att sammanfatta, Teknisk Fysik ger måhända en bred bas, men i slutändan får du en minst lika "specifik" utbildning som  vilket annat program som helst, och utbildningen har mycket gott anseende hos arbetsgivare. Sen ska man ju framförallt välja utbildning för att man är intresserad och inte för att det ser bra ut på CVt, men det var väl inte vad du frågade? ;)

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 19 dec 2021 01:28

På KTH är tre av de sjutton valbara masterprogrammen teknisk fysiks tänkta "huvud"spår; tillämpad matematik, teknisk fysik, teknisk mekanik. Jag skulle säga att om man väljer ngn av dessa så förblir man ganska bred när man är klar. Om man dock tar nåt mer obskyrt som järnvägsteknik så... Ja, det blir inte så brett.

Svara
Close