Är syror sura i sig?
Hej! Jag har glömt vad begreppet syra och bas egentligen betyder. Internet har lite olika definitioner.
Är syror sura i sig, eller är har de bara lätt för sig att lämna ut vätejoner?
Är baser basiska i sig, eller har de bara lätt för sig att bilda hydroxidjoner?
Definitionen av syror och baser kan bli hur komplicerade du vill, men i grundskolan lär man sig att syror ska avge en H+ (vätejon) i vattenlösning och baser ska avge OH- joner.
Jag förstår inte vad du menar med sura/basiska "i sig". Menar du att man brukar kalla en lösning "sur" och om man på samma sätt kan kalla en syra för sur?
Ja, det menar jag.
Alltså... Det är en svår fråga det. Du får vänta tills någon kunnig kommer in och svarar.
Själv tycker jag att man kallar lösningar sura, och man kallar syror för syror.
Det är inte alla ämnen som har lätt för att avge H+ joner, det är bara syror.
Det finns två olika saker som en icke-kemist brukar blanda ihop: syror och sura vattenlösningar. Det som smakar surt, fräter på t ex kalksten och järn, färgar BTB blått och så vidare är inte syror utan sura vattenlösnigar. Om en syra kommer i kontakt med vatten (som i det hör fallet är en bas eftersom vattnet kan ta upp vätejoenr och bilda oxoniumjojer) så protolyseras syran - helt och hållet om det är en stark syra, delvis oom det är en svag syra.
För att en syra skall "kunna visa att den är sur" måste det finnas en bas som kan ta emot protonen, som syran "vill" avge. Om man har 100%-ig ättiksyra (vattenfri, alltsp) så leder den inte elektricitet, d v s ättiksyran har inte protolyserats.