Är stärkelse snabba eller långsamma kolhydrater?
Hej,
Är stärkelse snabba eller långsamma kolhydrater?
Hej!
Vad tror du själv? Börja med att visa vad du hittat/tror så hjälper vi till och fyller på eller förtydligar.
Stärkelse ger snabb energi eftersom den fort omvandlas till glukos i kroppen. Då borde den väl tillhöra snabba kolhydrater ?
Begreppet "snabba kolhydrater" bygger på hur snabbt kolhydraterna i maten påverkar blodsockret, d.v.s. hur lång tid efter att kolhydraterna ätits som en höjning blodsockret kan ses. Ofta pratar man om det glykemiska indexet, där vitt bröd är satt till att ha ett glykemiskt index av 100. Blodsockerökningen kommer tidigare för snabba kolhydrater, och tvärt om för långsamma kolhydrater.
Stärkelse är ett form av lång kedjor av kolhydrater (glukos närmare bestämt, samma kolhydrat som vi menar med "blodsocker").
Men hur snabbt stärkelsen i maten kan klyvas upp i glukosmolekyler och komma ut i blodet (och där höja blodsockret) beror mest på maten som innehåller stärkelsen. Är det ett bit fullornsbröd med mycket fibrer i, kommer det krävas mer tid för maten att sönderdelas så att enskilda glukosmolekyler kan komma ut i blodet. Äter du istället stärkelse i vitt bröd kommer glukosen komma ut i blodet mycket snabbare - därav namnet snabba kolhydrater.
Så det finns inget ja/nej svar på din fråga - det beror på vad du jämför med. Kolhydraterna i ren stärkelse är t.ex. snabbare än kolhydraterna i fullkornsbröd - men kolhydraterna i läsk är ännu snabbare. Kolhydraterna i t.ex. havregrynsgröt är långsamma och ger därför en mättnadskänsla under flera timmar, medans samma mängd kolhydrater i t.ex. vitt bröd ger en kortare mättnadskänsla.