Är stärkelse reducerande?
Hej, jag går i åk 8 och ska skriva en labbrapport om trommers prov. Vi genomförde testet på bland annat stärkelse och det visade sig att stärkelse inte är reducerande. Hur kommer det sig? Jag förstår inte...
Hej och välkommen till Pluggakuten!
För att en sockerart skall kunna reducera något behöver sockermolekylen ha en fri aldehydgrupp. Det är aldehydgruppen som reducerar. I druvsocker (kallas även glukos) har varje sockermolekyl en av dessa aldehydgrupper (inringad i blått i bilden nedan).
Stärkelse är en lång kedja med glukosmolekyler som sitter ihop (en polymer), och om tittar på strukturen av stärkelse ser du att den skiljer sig från glukos, som i bilden nedan (stärkelse = starch). I stärkelsen är denna aldehydgrupp modifierad, eftersom den sitter ihop med nästa glukosmolekyl (blå pilarna i bilden nedan).
Eftersom glukosmolekylerna sitter ihop i stärkelsen finns det ingen aldehydgrupp som kan reducera.
Men om, stärkelsen bryts ner till de enskilda glukosmolekylerna, så återbildas aldehydgruppen, och då kan de enskilda glukosmolekylerna reducera.