Är lyftkraften lika stor överallt?
Jag har egentligen redan läst Fysik 1 och läser Fysik 2 nu. Men jag undrar ändå om lyftkraften blir större ju längre ner man sänker ett föremål i t. ex. vatten? Eller om alltid är samma och det endast är tiden föremålet utsätts för kraften som förklarar varför en badboll åker högre upp i luften om den släpps på ett större djup. Tacksam för svar!
OBS! Jag behöver visst mer hjälp. Vet inte varför inlägget säger så!
Vilken kul fråga!
Vattendjupet finns inte med i Arkimedes princip. Men finns det något som skulle kunna påverka tyngden av det undanträngda vattnet på större djup?
Jaha då förstår jag! Tack så mycket!
Eller jag tänkte att jag förstod. Jag antar att det har med vattentrycket att göra (pascals lag). Får trycket vattnet att väga mer? Och i så fall tar man medeldjupet av föremålet eller hur gör man när vattnet väger mer på undersidan? Nu känner jag mig förvirrad igen.
Jag spekulerar bara, men såhär tänker jag:
- Om vattnet komprimeras ökar dess densitet, och lyftkraften hos vattnet ökar.
- Om luften i bollen komprimeras så minskar den undanträngda vattenvolymen, och lyftkraften minskar.
- Luft är lättare att komprimera än vatten, så lyftkraften på bollen borde sammantaget minska på större djup.
- Men jag tror att de djup som det handlar om i frågan om badbollen, så är nog lyftkraften ganska konstant.
- Badbollens höjd upp i luften har med utgångshastigheten när den lämnar vattenytan att göra. Kan badbollens hastighet bli hur hög som helst i vattnet? Konstant hastighet uppnås nog efter ganska kort stigsträcka (varför?). Tror du inte det?
Vad får man om man multiplicerar ihop kraft och sträcka? Kraften är konstant (enligt Arkimeded princip), sträckan blir större ju djupare ner man har haft bollen.
Tänk att jag aldrig hade testat detta förrän min man lekte med våra barn, när de var små!
Okej, så kraften är konstant. Lyftkraften på en metallåda (som inte kan komprimeras) på 1000 meters djup vs en metallåda på 10 meters djup är lika stor?
Pascals lag har alltså inget med detta att göra?
Snarare skulle vätsketrycket göra att lyftkraften på badbollen minskar då djupet ökar, om mitt resonemang håller.
Är du av en annan uppfattning?
Nej det låter troligt
Men jag menar generellt inte bara badbollar utan typ metall saker som inte kan deformeras så lätt
Timpalimp05 skrev:Okej, så kraften är konstant. Lyftkraften på en metallåda (som inte kan komprimeras) på 1000 meters djup vs en metallåda på 10 meters djup är lika stor?
I det här fallet så kanske man kan anta att metallådan inte komprimeras, men att vattnets densitet ökar. Men jag tror vattnets densitet ändrar sig högst marginellt pga trycket på stora djup. (Försök ta reda på det).
Däremot ändrar sig vattnets densitet med temperatur och salthalt. Det påverkar säkert mer
Jag ställde nämligen upp en uppgift för mig själv när jag gick i 7:an och vi jobbade med detta. Men kunde då inte lösa det och så hitta jag det nu och tänkte lösa den.
Timpalimp05 skrev:Men jag menar generellt inte bara badbollar utan typ metall saker som inte kan deformeras så lätt
Se mitt svar
Timpalimp05 skrev:Jag ställde nämligen upp en uppgift för mig själv när jag gick i 7:an och vi jobbade med detta. Men kunde då inte lösa det och så hitta jag det nu och tänkte lösa den.
Vad kul!
A just det. Har för mig att jag hört någon gång att vatten inte kan komprimeras. Men temperatur kan ju absolut påverka ja. Tack för hjälpen iallafall!
Ja det var en metallåda som i form av en kub med sidan 1 m och hade 3 cm tjocka väggar. Och så ville jag se om den flöt.
Jag googlade lite. Läs den här beskrivningen av en fridykare. Hon pratar om "fritt fall" djupt därnere, och att man är tvungen att kämpa hårdare för att simma uppåt när man befinner sig djupt ner.
Människokroppen är ju ganska " komprimerar", som en badboll kanske?