Är lösning av natriumacetat i vatten exoterm eller endoterm?
Hej, precis som titeln lyder. Är lösningen av natriumacetat (CH3COOH) i vatten en spontan exoterm reaktion eller spontan endoterm? Detta undras då temperaturen på laboration skulle kunna påverka Kb värdet.
Jag vet att lösningen av salter nämligen kan vara både exoterma och endoterma.
Tack.
Välkommen till Pluggakuten!
Det är en övermättad lösnig av natriumacetat som det finns i handvärmare. När lösningen kristalliserar, frigörs det värme. Det betyder att man behövde tillföra värme när saltet löstes upp, så upplösningen är alltså en endoterm reaktion.
Tack! Kunde nästan ana det då jag tänkte på handvärmare. Hursomhelst går det inte riktigt ihop med logiken av min laborationsrapport då vi fick ett för högt Kb värde i en rumstemperatur - ca 20 C (Kw mäts ju vid 25C) :/// Tack ändå! Förmodligen var det endast felen på vågen som gjorde att vi mätte upp för lite natriumacetat.
Mätte ni temperaturen före och efter att ni hällde ner saltet i vattnet?
Hur mycket löste ni upp och hur mycket högre blev Kb? Har ni tagit hänsyn till att natriumacetat kan binda kristallvatten?
Nej, smaragdalena. Det blev en felkälla istället :) pKb blev 11 medans pKb för acetatjon är 9,42 typ.
Jag blir en aning konfunderad av ekvivalensen med natriumacetat(trihydrat) då jag spontant inte köper hur kondensationen av ett hydrat är helt analogt med upplösning (i reverse). Det torde ju finnas en entalpiskillnad mellan hydratet och det anhydrida saltet också.
En stackexhange post nör jag googlar verkar röra sig i likande banor och verkar landa i att upplösning av natriumacetat anhydrat (det rena saltet) är en exoterm reaktion så det hela beror på vad som användes i laborationen.
Jag är inte kemist så ursäktar om detta behandlats implicit via Kb då jag inte har någon färdighet med det begreppet.
Om man låter lösningen stå framme ett tag innan pH mäts upp så att den svalnar eller värms upp har det ingen betydelse ifall reaktionen är endo- eller exoterm.
Man kan räkna ut hur mycket temperaturen påverkar det hela med hjälp av Van ’t Hoffs ekvation, men det är svårt när vi inte har någon data.
Jag tror dock att skillnaden mellan ditt uppmätta värde och tabellvärdet är så pass stor att du har gjort något fel i din beräkning, t.ex. missat att du har eller inte har ett hydrat vid beräkning av substansmängden salt. Svaret är nästan två tiopotenser fel, så något är skumt.