Är lite osäker kring orsakerna bakom alkoholers kokpunkt och löslighet
Hitills har jag förstått att alkoholers löslighet orsakas av :
Alkoholer med fler än fyra kolatomer kan ej lösas i vatten och lösligheten minskar ju längre molekylen är. Detta är eftersom att ju större och längre kolkedjan är desto större kontaktyta finns det och det leder till fler van der waal bindningar vilket minskar polariteten. Detta leder till att molekylerna vill hellre binda till varandra istället för vattenmolekylerna. Dessutom så är kolkedjan hydrofob samt opolär och enligt lika löser lika principen så löser vatten bäst fullständigt polära ämnen. Därför minskar lösligheten ju mer kolkedja det finns alltså ju större och längre molekylen är.
Stämmer min sammanfattning?
Sedan förstår jag inte vad det är som påverkar kokpunkten hos alkoholer. Kan någon vara vänlig och förklara. Tack på förhand :)
precis som du säger handlar lösligheten om "lika löser lika" regeln. Mellan kolkedjorna finns vdw bindningar medans vatten har väte bindningar. Detta gör att kolkedjor inte löser sig i vatten och att alkoholer med långa kolkedjor är icke vattenlösliga. Alkoholer består också av en eller flera OH grupper. Mellan OH grupperna finns väte bindningar. Detta gör att alkoholer med många OH grupper löser sig bra i vatten.
Som regel för att avgöra hur bra en alkohol löser sig i vatten ska man kolla på andelen OH grupper. Om alkoholen har många OH grupper och en kort kolkedja är den vattenlöslig
ItzErre skrev:precis som du säger handlar lösligheten om "lika löser lika" regeln. Mellan kolkedjorna finns vdw bindningar medans vatten har väte bindningar. Detta gör att kolkedjor inte löser sig i vatten och att alkoholer med långa kolkedjor är icke vattenlösliga. Alkoholer består också av en eller flera OH grupper. Mellan OH grupperna finns väte bindningar. Detta gör att alkoholer med många OH grupper löser sig bra i vatten.
Som regel för att avgöra hur bra en alkohol löser sig i vatten ska man kolla på andelen OH grupper. Om alkoholen har många OH grupper och en kort kolkedja är den vattenlöslig
Aa precis. Vet även att korta och flervärda alkoholer är lösliga i vatten. Är dock osäker kring kokpunkter
Vad beror kokpunkten på?
Smaragdalena skrev:Vad beror kokpunkten på?
Generellt så beror kokpunkten på bindningsstyrkan. Ju starkare bindning mellan atomerna desto mer energi krävs det för att bryta de vilket medför en högre kokpunkt.
vad händer om vi har en lång kolkedja. Jämför detta med om vi har många OH grupper
ItzErre skrev:vad händer om vi har en lång kolkedja. Jämför detta med om vi har många OH grupper
Lång kolkedja--> fler vanderwaal bindningar?
Men om man har många oh grupper så tillkommer det vätebindningar som är generellt starkare än vanderwaal bindningar och kräver mer energi att bryta alltså högre kokpunkt. Är jag på rätt spår