Vad menas med gelatin, när man läser det hos olika godissorter?
Hej,
Vi har ett arbete inom HKK där vi ska analyser ingredienserna på olika godissorter. Det som kom som ett frågetecken för mig var gelatin. Gelatin kan både vara från kor och grisar men kan även vara vegetabiliskt. I de flesta godissorterna stod det bara gelatin. Hur ska man vet vilken det är? Jag har läst på några få tal Gelatin (vegetabilisk), men aldrig de andra två. Därav undrar jag vilken sorts gelatin är det när det endast står gelatin?
Vad jag vet så är gelatin 100% icke-vegetabilisk. Kanske används vegetabilisk gelatin i förhållande till t.ex. pektin, men pektin är inte gjort av djurvävnad utan från frukt.
Hur man ser skillnad på gelatin från gris och ko vet jag däremot inte.
Jag skulle nog svara att gelatin = en produkt från djurs vävnad och vegetabilisk gelatin är inte en egentligen benämning eftersom det är en motsägelse. I bästa fall skulle det vara att använda den riktiga råvarunamnet, exempelvis pektin.