2 svar
164 visningar
Nichrome behöver inte mer hjälp
Nichrome 1854
Postad: 2 nov 2020 15:44

Är det vanligt att inte få undervisning?

Jag har nyligen börjat gymnasiet, läser för tillfället natur och är nöjd med programvalet. Men jag undrar om det är normalt att lärare inte undervisar på gymnasiet lika mycket som lärare gör på högstadiet. Jag har alltid klarat mig på Youtube och självstudier hemma, även på högstadiet men det var inte så mycket jag behövde lära mig för att klara ett fysikprov om värme så det var inte så jobbigt.


Numera behöver jag plugga allt hemma på egen hand för att de flesta lärare är flummiga, de antar att bara för att man går natur så vet man ganska mycket om allt, oavsett om det är kemi, fysik, biologi eller matte. De säger sig vara öppna för frågor men det är inte heller så att någon vågar ställa en massa frågor hela tiden. I biologi till exempel, läraren pratar om olika saker, går genom olika begrepp som han vill att vi ska kunna inför provet. Men i boken, det kapitlet som vi ska ha prov på, där finns det grejer som han inte alls har gått genom eller sagt att vi ska ha prov på. Jag brukar oftast plugga på allt som står i boken men det har visat sig att man ska få lektioner i de grejer som är med i boken och vi ska ha prov på(de som han inte går genom)

Samma gäller engelska, vi gör ingenting men vi har läsförståelse och hörförståelseprov hela tiden. Läraren lägger ut uppgifter och extra material men hur ska vi bli bättre om vi inte lär oss nånting? Det är också viktigt att det inte finns facit till extrauppgifter som lärare delar ut, inte i matte, kemi eller engelska.

Jag vet inte om det är så i ettan eller de kommer vara så hela tiden, men jag lär mig i princip ingenting i skolan. Jag lär mig allt på Youtube och med övningar jag får. Ställer frågorna här eller på andra forum. Jag känner inte riktigt att jag är studiemotiverad för jag ska lära mig allt på egen hand. Och jag har inte problem med att göra det, men då kan jag väl läsa andra kurser i skolan, sånt som jag inte kan plugga online som entreprenörskap och juridik. 

Jag tror att situationen kan vara extra speciell just nu med tanke på covid-19 och att all undervisning måste anpassas till pandemin. Både lärare och elever är säkert mer stressade och ställs inför helt nya situationer. Men samtidigt är det definitivt så att man har större eget ansvar på gymnasiet jämfört med högstadiet. Gymnasiet och de högskoleförberedande programmen ska ju vara just högskoleförberedande. På högskolan har man avsevärt färre lektioner/föreläsningar jämfört med gymnasiet och där ligger i princip allt studieansvar på studenten. 

Har du tagit upp detta med lärarna, eller kanske någon annan på skolan? Om du känner att du inte hänger med eller inte har någon motivation kanske det finns något att göra åt det. Extra genomgångar eller liknande.  

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 28 nov 2020 22:54

Hej,

Det är helt naturligt att inlärning sker utanför skolan.

Man behöver ofta gott om tid att lära sig nya saker och det går inte att begära att läraren ska stå i timmar vid just din sida och vänta medan du försöker lära dig något. I bästa fall kan läraren göra punktinsatser, som att ge dig enstaka tips och korta förklaringar som eventuellt får dig att förstå; det finns inte tid för läraren att finna den förklaring som hjälper just dig att lära dig det nya. All inlärning sker på egen hand, för att i bästa fall omformas i diskussioner med dina klasskompisar i den mån du har några.

Svara
Close