Är det lättare att lösa CaCO3 i varmt eller kallt vatten? Varför?
Jag har en fråga, "Är det lättare att lösa CaCO3 i varmt eller kallt vatten? Varför?". Jag tänkte först att det var varmt vatten eftersom att molekylerna rör sig snabbare desto varmare det är som sedan leder till att lösningen blandas snabbare. Fick dock fel på den frågan och fattar inte motiveringen till varför svaret skulle vara kallt vatten?
Har även en till fråga där de frågar efter om Q värdet blir större, mindre eller lika med K värdet om man värmer upp en bägare med en lösning i? Trodde att det var Q < K men tydligen också fel. Och fattar inte hur det inte kan vara så?
Det beror på vad man menar med "lättare". Att det går att lösa upp mer av ämnet innan lösningen blir mättad, dvs högre löslighetsprodukt? Hur löslighetsprodukten, eller någon annan jämviktkonstant för den delen, påverkas av temperaturen beskrivs av van 't Hoffs ekvation. I korthet säger den att en exoterm reaktion har en lägre jämviktskonstant vid en högre temperatur, medan det motsatta gäller för en endoterm reaktion.
För att svara på frågan måste man alltså ta reda på huruvida upplösning av CaCO3 i vatten är exotermt eller endotermt. Det går att beräkna utifrån bildningsentalpier från din formelsamling.
Teraeagle skrev:Det beror på vad man menar med "lättare". Att det går att lösa upp mer av ämnet innan lösningen blir mättad, dvs högre löslighetsprodukt? Hur löslighetsprodukten, eller någon annan jämviktkonstant för den delen, påverkas av temperaturen beskrivs av van 't Hoffs ekvation. I korthet säger den att en exoterm reaktion har en lägre jämviktskonstant vid en högre temperatur, medan det motsatta gäller för en endoterm reaktion.
För att svara på frågan måste man alltså ta reda på huruvida upplösning av CaCO3 i vatten är exotermt eller endotermt. Det går att beräkna utifrån bildningsentalpier från din formelsamling.
Jag har fått fram att mitt K-värde (löslighetsprodukt) för reaktionen är 3,3*10^-9 och att deltaH är -13,1 men mer än det har jag ej
Eftersom entalpiändringen är negativ vid reaktionen innebär det att den är exoterm. Som jag skrev i föregående inlägg innebär det då att löslighetsprodukten blir lägre vid högre temperatur, dvs lösligheten är lägre.
Teraeagle skrev:Eftersom entalpiändringen är negativ vid reaktionen innebär det att den är exoterm. Som jag skrev i föregående inlägg innebär det då att löslighetsprodukten blir lägre vid högre temperatur, dvs lösligheten är lägre.
Aa okej, det borde hjälpa mig att besvara frågan. Tror jag vet hur man ska tänka. Har du något förslag på hur jag ska tänka på andra frågan?
Eftersom lösligheten sjunker vid uppvärmning kommer kalciumkarbonat att fällas ut från lösningen. Reaktionskvoten var alltså högre än jämviktskonstanten, så jämvikten går till vänster vilket får mer reaktant (CaCO3(s)) att bildas.