Är denna molekylen polär eller inte?
Jag tänker att den är polär eftersom den inte är symmetrisk. Facit säger att det uppstår van der-waals bindningar, men hur är det möjligt om den inte är symmetrisk? Tack på förhand!
TPMusk skrev:
Jag tänker att den är polär eftersom den inte är symmetrisk. Facit säger att det uppstår van der-waals bindningar, men hur är det möjligt om den inte är symmetrisk? Tack på förhand!
Kolväte bindningar brukar oftast bilda VDW bindningar. Det beror på att vätet och kolet inte skapar särskilt stor skillnad i elektronegativitet. Därför är de inte polära heller.
Att ämnet inte är helt symmetriskt, går inte riktigt att använda som motivation för ämnets (brist på) polaritet. Ditt ämne, en triglycerid, har endast sex atomer som är mer elektronegativa (syrena). Resten av molekylens mer än 100 atomer, består i princip av alkankedjor. Och dessa är inte alls är polära, för skillnaden i elektronegativitet mellan kol och väte är för liten för att en dipol skall kunna bildas, precis som naturnatur1 skrev.
Det finns m.a.o. en skillnad i polaritet inom triglyceriden, men ämnet som sådan är inte polärt.
Troligtvis bara ett fel i bilden eller bildtexten, men den fleromättade fettsyran (längst ner) har 17 kol, vilket inte är så vanligt i de fetter vi äter och speciellt inte i matoljor. Matoljor produceras från växter, och växterna bygger upp sina fetter i tvåkolsenheter, så de bildade fettsyrorna har ett jämn antal kolatomer (motsvarande de två andra fettsyrorna i bilden).
Fettsyror med ojämnt antal kol bildas f.f.a. i idisslare, och det finns lite av dessa i mejeriprodukter, även om fettsyror med jämnt antal kol dominerar.
Varifrån kommer bilden?