Ändring av en grundlag
Hej,
jag har en fråga i samhällskunskapen som är "Vad är det man behöver skydda när man gör det svårt att ändra en grundlag?". Den är inte jättesvår men jag har svårt att få mer input i mitt svar än bara mina egna tankar, för det blir lätt rundgång och att jag upprepar samma sak. Alltså, har någon annan några egna och nya idéer på vad som är meningen med våra grundlagar? varför är det så svårt att ändra dem? vad skulle hända om de inte var så svåra att ändra? vilka "utomstående krafter" skulle kunna hota våra grundlagar om det inte var så skyddade?
Tack på förhand,
Huskubbe
En orsak till att det är extra svårt att ändra en grundlag är det som hände i Tyskland på 1930-talet.
Genom att ändra grundlagarna kunde Hitler dels tillskansa sig både den makt rikskanslern hade i landet och den makt presidenten hade. Litet som om Stefan Löfven skulle ha både all makt i regeringen och samtidigt all makt i riksdagen.
Genom det kunde han förbjuda alla andra partier än sitt eget och därigenom ha fått makten helt lagligt, trots att Hitlers parti inte fick mer än 340 av 647 mandat vid valet.
Om man haft samma system i Tyskland då som vi har i Sverige nu, att det måste gå ett val mellan ett förslag att ändra en grundlag till genomförandet, skulle Hitlers maktövertagande varit omöjligt.
Det man skyddar genom att göra det svårt att ändra en grundlag är alltså demokratin i Sverige, bland annat.
Omöjligt hade det ju inte varit. Hade det tyska folket röstat på honom igen skulle grundlagen ändrats.
Det man vinner på systemet är att man hoppas att folket inte är då dumt att de röstar på någon som lagt fram ett så omfattande och dumt förslag en gång till. Detta kräver såklart att folket vet om förslaget.
Så sker inte alltid i Sverige: Exempel från 2010 där man beslutade om en grundlagsändring i Juni, hade riksdagsval i september och sedan klubbade beslutet i November. Det är snabba ryck för ett beslut som innebär att det står i grundlagen att Sverige skall vara med i EU. Media rapporterade knappt något om detta.
Fördelen med just denna grundlagsändring är såklart att man förhindrar att Sverige går ur EU och sedan in i EU och sedan ur EU o.s.v helt beroende på vem som vinner ett riksdalsval. Nackdelen är just det, att oavsett hur folket röstar kan Sverige inte gå ur EU utan att det är ytterliggare ett riksdagsval först.
Man får helt enkelt en tröghet i systemet som nog är bra.