zainab999 754
Postad: 10 maj 13:35

Ändrad maktbalans?

Tror ni det är önskvärt att maktbalansen förändras och det blir istället att  maktbalansen förskjuts från väst till Asien, särskilt till Kina och Indien, på grund av deras starka ekonomiska tillväxt?

 

Jag tror att det är inte önskvärt med tanken på att de inte bryr sig om klimatet men samtidigt de har bättre teknologi och "kan mer" om jag har rätt och då är det kanske bättre.

Teraeagle Online 21180 – Moderator
Postad: 10 maj 13:49 Redigerad: 10 maj 13:49

Sverige är en del av väst så ur svenskt perspektiv skulle det nog vara dåligt. Kina är dessutom en diktatur, så ur demokratisk synvinkel skulle det vara dåligt. Indien är mer demokratiskt och växer snabbare än Kina. Det har varit en trend senaste åren att västerländska företag flyttar sina verksamheter från Kina till andra länder i Asien, bl.a. Indien.

Jonto 9680 – Moderator
Postad: 10 maj 17:27

Kanske svårt att säga något objektivt om det. De länder som får mer makt, kommer såklart tycka att det är bra och de länder som då förlorar makt och inflytande kommer tycka det det är dåligt.

Mycket beror nog också på det politiska klimatet – en ledande region eller nation som för politik som går emot ens egna åsikter och övertygelser, det är ofördelaktigt, oavsett om det är Indien eller USA som för den. Men åsikter går ju som bekant isär. :)

zainab999 754
Postad: 11 maj 20:09 Redigerad: 11 maj 20:17

Jag ställde frågan eftersom jag läste en scenario om att om 25 år kommer maktbalansen vara förändrad och då tänkte jag hur det kommer bli och konskvenserna av det, för att enligt mig har USA pressat många länder med sin makt och påverkat många illa och då är jag inte helt för dem men samtidigt jag vet att Kina är diktatur och om de får ännu mer makt då kan vi räkna med en värld där mänskliga rättigheter inskränks och klimat problemen förnekas. Det känns oavsett vem som har makten så kommer det inte bli bra. Jag läste en annan scenario som menade att allt är i balans om 25 år och alla samarbetar tillsammans men det känns inte logiskt för att jag tror inte på en perfekt värld och för att det ska finnas "balans" så ska någon offras. 

 

Jag läste den här artiklen (https://www.gp.se/ledare/ledarkronika/eu-ska-inte-forsoka-skapa-en-perfekt-varld.05ebc498-b152-4162-ab71-4d7dbedf017f ) och det jag förstod att EU försöker arbeta extra mot klimatet och det har påverkat medborgarna.

Vem som ska vara ledande är en svår politisk fråga. I naturen är det sällan bra att ha en dominerande art, utan ekosystemen mår ofta som bäst när det finns många olika arter, som lever i någon form av balans. Men världens politik och maktcentra är knappast jämförbara med ett ekosystem. Som sagt, kanske är innehållet viktigare än vem som framför det. :)

25 år är en extremt lång tid för att göra förutsägelser. Backa exempelvis till 1999 och summera alla oförutsedda händelser fram till nutid. Ett axplock:

  • 11 september-attackerna leder till USA:s invasion av både Irak och Afghanistan.
  • Ryssland var i en period av nedrustning och sågs inte längre som något militärt hot, därmed nedrustade man kraftigt i Sverige och andra delar av Europa.
  • Vi fick en global finanskris som ledde till en djup lågkonjunktur.
  • Arabiska våren leder till revolutioner i Nordafrika och Mellanöstern med störtade regimer och inbördeskrig.
  • Covid-19-pandemin sätter i princip hela världen i karantän.

Ingen av dessa händelser hade man kunnat förutspå för 25 år sedan, men de har kraftigt påverkat hur världen utvecklades. Sen finns det självklart alltid någon person som hävdar att hen minsann visste att ekonomin skulle kollapsa eller att vi skulle drabbas av en pandemi. Med 8 miljarder människor på jorden som gissar kommer alltid någon få rätt.

Teraeagle Online 21180 – Moderator
Postad: 11 maj 20:43 Redigerad: 11 maj 20:44

Ett annat bra exempel är tiden efter första världskriget, som då inte kallades för första världskriget (det hade inte funnits något andra ännu) utan "det stora kriget". Då trodde man att vi hade gjort slut med kriget för all framtid och att det väntade en period av fred. 25 år senare var man mitt uppe i ett ännu större och blodigare krig - andra världskriget.

Smutstvätt Online 25189 – Moderator
Postad: 11 maj 20:49 Redigerad: 11 maj 20:50

Pandemin var det förvisso många seriösa aktörer som varnade för. Inte covid-19 specifikt, eller årtalet 2020 heller, men att det skulle komma en pandemi så småningom var inte oförutsägbart. Pandemier är som jordbävningar – det går inte att förutse när de sker, men vi vet att de kommer att ske. 

För den som känner för att se en film om en pandemi, som gjordes innan denna pandemi, kan jag rekommendera Contagion. Filmen i sig är väl inte direkt något man skickar expressbrev hem om (inte dålig, bara inte så speciell), men det är en väldigt, väldigt träffsäker film när det gäller att leva genom en pandemi. Förutom att den missade biten där alla bunkrade toapapper...

Klart det går att förutsäga att pandemier kommer att hända, men inte när eller till vilken omfattning vilket var min poäng. Tsunamikatastrofen 2004 var väl ett annat sånt exempel. Vi visste att en stor tsunami skulle hända någon gång, men inte var, när eller till vilken omfattning. 

Smutstvätt Online 25189 – Moderator
Postad: 11 maj 21:12 Redigerad: 11 maj 21:45

Det är sant – min poäng var mer att pandemin inte kom som en blixt från klar himmel, även om det inte gick att förutsäga att just denna farsot skulle bli en pandemi just år 2020. :) 


Tillägg: 11 maj 2024 21:13

Mest som tillägg då det verkade vara rätt många under pandemin som tänkte att "hur kunde ingen ha insett att detta skulle hända?", fastän det var väldigt många som varnade för pandemier. 

Svara
Close