Analytisk kemi
Jag ska bestämma en analys metod som jag ska använda för att analysera vilka ämnen som finns i följande prov.
Prov 5: Är en okänd lösning som har hittats i en bortglömd del av labbet där ingen har varit på flera år. Behållaren som lösingen förvarats i har en etikett men det går inte att läsa vad det står på den då etiketten har bleknat. Lösningen är ofärgad. Du behöver ta reda på vilka/vilken typ av ämne/n som finns i lösningen för att veta om det går att hälla ut den i vasken eller om den behöver lämnas in för destruktion.
Jag tror att man kan använda sig av vätskekromatografi men är osäker. Kan någon snälla hjälpa mig.
Vätskekromatografi används f.f.a. för att separera ämnen från varandra, ur t.ex. ett prov som innehåller flera ämnen. Men för att få ledtrådar om ämnet/ämnena som finns i bägaren behöver du fundera på hur du kan identifiera dem. Du kan t.ex. testa med olika reagenser för att få reda på ledtrådar om vilka ämnena kan vara - och på så vis lista ut vilka ämnena är.
Generella egenskaper är nog en bra idé att börja undersöka. Dunstar/luktar ämnet? Vilket är pH etcetera. Sedan kan du testa mer specifikt med mer precisa test/metoder.
Ska jag då ta ut den okända lösningen i behållaren och dela den på flera behållare och sedan göra experimenten för att identifiera ämnet/ämnena.
Ja endast en liten volym av vätskan behöver användas för ett test, t.ex. några droppar på ett pH papper. Eller några droppar för att se om vätskan snabbt dunstar, och/eller om det finns kristaller kvar efter att vätskan försvunnit.