Analys av en artikel - Feedback/Tips
Hej!
Jag kommer att ha prov i svenska under nästa vecka. Vi ska analysera en godtycklig text och jag har försökt förbereda mig genom att noggrant studera olika artiklar på internet och analysera dessa, men jag skulle behöva er hjälp. Jag har valt en artikel och skrivit en kort analys kring den och jag vore ytterst tacksam om vi skulle kunna gå igenom och analysera den tillsammans (med hänsyn till frågorna i nedan dokument).
NOTERA: Denna analys har ingen koppling till examinationen, då jag inte vet vilken text vi kommer att analysera under provtillfället. Detta är enbart en övning (jag har själv valt artikeln) då jag vill förbereda mig inför provet (hur man analyserar en artikel och dess språk).
Kulturartikeln: https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/ja-jag-tillhor-en-dum-generation/
Min analys: https://docs.google.com/document/d/1jAPL-Hk-GUiulDiOLZUdOJmN5vzORYzoyiKnpa98TlQ/edit?usp=sharing
Vad kan jag lägga till i analysen? Vad kännetecknar texttypen? En gemensam analys vore verkligen toppen!
Tack på förhand!
Det är bra att du exemplifierar och är konkret när du förklarar och motiverar vad du anser.
Däremot kan jag tycka att du ibland är lite fel ute i dina motiveringar. Ett formellt språk utmärks inte av att det måste vara krånglig och avancerad meningsbyggnad, snarare strävar man oftast i formella texter att ha en enkel meningsbyggnad. Formella texter utmärks av att man har ett stringent språk, undviker talspråkliga uttryck, formella ord och ett tydligt enkelt språk men som dock ofta kan vara akademiskt eller byråkratiskt betonat. Detta kan kanske dock upplevas som avancerat för de som inte är vana vid det. (allt för) Långa meningar bör undvikas i både formella och informella texter och utmärker snarare en dålig text ;) . Exempelmeningen du tar upp kan ändå vara ett exempel på att texten är akademisk men kanske inte enbart genom att meningen är lång.
Jag är inte själv så bekant med uppdelningen av konkret eller abstrakt språk. Jag uppfattar nog inte texten som helhet som särskilt konkret. Det han diskuterar om bildning, kunskap och empati är ganska abstrakta teman och svårt att sätta fingret på vad det är och inga väldefinierade begrepp. Det beror dock lite på hur man betraktar abstrakt och konkret språk. För mig är konkret språk mer förekommande i faktatexter eller exempelvis om man tydligt beskriver händelser, förslag eller åsikter. Den här artikeln känns för mig ganska svävande.
Sen är det viktigt att säga att man kan göra olika analyser av samma text och bara för att jag inte håller med, så betyder det inte att din analys är fel. Det du kanske kan träna på är att lyckas vara i vissa fall lite tydligare i dina motiveringar och förklara varför. Det är bra att du ger ett exempel men försök förklara varför den meningen är ett exempel på det du försöker visa på.
Tack för feedback! Jag ska definitivt ha detta i åtanke framöver, att meningarna inte måste vara långa och komplicerade för att språket ska vara formellt. Jag håller med dig om att texten lutar mot att vara abstrakt, med hänsyn till de abstrakta teman den tar upp. Det var smart tänkt.