Amylasets och pepsinets funktion
I provrör pA finns det kokt pepsinlösning , koagulerad proteinlösning och saltsyra medans i provrör pB finns det koagulerad proteinlösning och saltsyra. I pC finns det okokt pepsinlösning, koagulerad proteinlösning och saltsyra och i pD finns det okokt pepsinlösning och koagulerad proteinlösning. Frågan är då i vilken av de här lösningarna kommer proteinet att spjälkas?
Jag tänker såhär att både pA och pB kommer att spjälkas men jag vet inte om de kommer göra det under lika lång tid.
Kan du beskriva vad saltsyra respektive pepsin har för roll i spjälkningen av protein?
Eftersom enzymet som spjälkar proteinet ä förstörd i pA så kommer bara saltsyra att finnas kvar och den kommer att spjälka proteinet. Pepsin är ett enzym som spjälkar protein.
Kan pepsin spjälka proteiner vid alla pH-värden?
Pepsin måste vara i en sur miljö. Alla lösningarna innehåller saltsyra förutom pD.
När pepsinet spjälkas så blir lösningen genomskinlig. Eftersom labborationen inte gick så bra så fick jag inte så bra resultat. Då blev alla genomskinliga förutom pD. Det är väl inte så resultatet borde vara?
Bra, då verkar du ha det hela klart för dig.
Det är bara i ett av provrören som spjälkningen kommer att ske effektivt, men det är inte i A eller B.
Det kommer att ske i pC eftersom det innehåller både okokt pesinlösning och saltsyra.
Men vad ska jag skriva om de andra provrören. Tex i pA och pB så är det väl samma resultat som är lite genomskinlig och lite grumligt eller?
Saltsyran i sig kan visserligen bidra till upplösningen men inte särskilt effektivt. Troligtvis kommer du inte att se någon skillnad mellan provrör A eller B.
Tänk såhär: Om enbart saltsyra kunde lösa upp proteinerna skulle det inte finnas någon fördel för kroppen att utveckla pepsin för att bryta ner proteinerna.
Tack så mycket för din tid :)