Amylas temperaturoptimum teori/källor
Har problem att hitta teori till en laboration jag håller på med som heter "Amylasaktivitet"
Kortfattat går laborationen (video-lab) ut på att undersöka amylas-aktiviteten vid olika temperaturer.
Har sett att flera andra skrivit om laborationen här på forumet men har inte hittat de svaren jag söker.
Resultatet ser ut som att amylas är som mest aktiv vid 40-60 grader Celsius. Och det jag har läst mig till på forumet och som låter logistik är att det är för att det är närmst kroppstemperaturen, så det känns rimligt.
Söker en källa på varför det är så, samt källor på varför amylas fungerar sämre vid lägre gradantal och sämst vid höga gradantal (närmre 90 grader).
Har inte hittat svar i kurslitteraturen och inte när jag googlat.
Har googlat "amylas" "amylas temperatur" "amylas temperaturoptimum" "amylas-aktivitet"
Någon som kan hänvisa mig någonstans eller har tips på vad jag ska söka efter?
Tack på förhand,
Melinda
Amylas är ett enzym, d v s ett protein. Vad händer när man upphettar ett protein (tänk på vad som händer när man kokar ett ägg)?
Tack, nu klarnar det lite grann.
Så jag ska tänka att enzymets/proteinets struktur är viktigt för dess funktion?
Förändras strukturen även då temperaturen sänks?
Nej, i alla fall inte lika drastiskt,men allt går långsammare när det är kallt (reaktionshastigheten halveras om det blir 10 rader kallare, minns jag som en tumregel).
Okej! Tack!