Amylas + stärkelse i livsmedel
Hej hoppas någon kan hjälpa mig här!
Jag har med hjälp av jod (nyodex) mätt olika värden av stärkelse i livsmedel men jag har stött på ett problem mitt i min laboration. Problemet är att när jag testar stärkelse på potatis och banan så blir färgen först väldigt rostbrun för att med tiden förändras och bli mörkt svart/blå. Då får jag problemet att jag inte vet vilken färg det är som "gäller". Exempelvis vet jag ju att färgen blir väldigt blå tillsammans med potatismjöl och vatten och den fortsätter vara blå. Och äpplet som jag mätte fortsatte att vara rostbrun! Hur kommer det här sig och vad betyder det?
Här är bild på min potatishalva först direkt och den andra bilden är väll ca 8 minuter senare!
Du nämner mycket riktigt att jodlösningen tillsammans med stärkelsen blir blå. Det som sker är att ett komplex av jodjoner bildas inuti stärkelsen (s.k. polyjodidjoner) som stabiliseras av stärkelsens helikala struktur. Så då vet du hur detta stärkelse-jodkomplex ser ut. Och genom detta färgomslag kan du påvisa stärkelse.
Din jodlösning är en annan färg från början, "rostbrun" kallade du den, fritt jod i lösning brukar vara lila. Så länge joden inte binder in i stärkelsemolekylerna kommer färgen inte att ändras.
Efter att du väntat 8 minuter så har potatisen blivit svart/blå, speciellt på delarna där det finns fördjupningar - och där vätska från din delade potatis kommer samlas tillsammans med jodlösningen. Du kanske märkte att denna vätska är lite mjölkaktig? Vad kan det vara i denna vätska?
Hur kommer det sig att inte hela potatisen färgas blå?
Hur tror du det kommer sig att det tar några minuter innan färgomslaget (från rostbrunt till blått) sker?
Gällande äpplet, hur tror du det kommer sig att det inte fortfarande är rostbrunt? Vad påvisar det?
Jag förstår inte
Vi kan inte gissa vad du inte förstår.
Men du kan alltid börja en egen tråd och ställa din fråga i din nya tråd, så blir det lättare för oss att hjälpa dig till ditt svar.