Amylas reagerar med stärkelse
Varför när vi blanda upp amylas, stärkelse och jod de reagerar inte?
Jag svarar i denna tråd, men skapa en tråd för din fråga, så blir det mindre risk att flera personer svarar på samma fråga, fast i flera trådar.
Varför när vi blanda upp amylas, stärkelse och jod de reagerar inte?
Vad händer i provröret när du blandar ihop amylas, stärkelse och jod?
Inget det därför jag frågade
Honey224 skrev:Inget det därför jag frågade
Okej, men vad hade du förväntat dig skulle ske?
Andra färg som andra provrör som har saltsyra, amylas, stärkelse och jod
’och vi hade andra provrör som håller amylas som vi har värmer upp den och ligger i jod och stärkelse som också andra färg till blå
’så jag tror att om det håller amylas det kommer också att andra färg men det gör inget och jag förstår inte varför
Om ni inte såg en färgförändring i provet med amylas, stärkelse och jod, så låter det lite underligt. Men utan mer information om vad ni gjort är det svårt att ge återkoppling, för många saker kan påverka enzymets aktivitet. Vissa ökar aktiviteten och stärkelsen bryts ner (färgen ändras), andra inaktiverar enzymet och stärkelsen finns kvar (färgen ändras inte).
Har ni t.ex. renat proteinet lite genom gelfiltrering? Har ni tillsatt något som aktiverar enzymet?
Om du beskriver vad ni gjort, vad som finns i de olika rören, och om färgen ändrades eller inte för de olika rören - blir det lättare att ge återkoppling, och hjälpa dig få reda på vad som (inte) skett.
I provrör A som håller vatten, stärkelse och jod. I provrör A dök blå färg men inte så mycket.
I provrör B vi har amylas värmde upp med stärkelse och jod. Dök blå färg också
l provrör C har vi amylas, saltsyra, stärkelse och jod och det har bök stark blå
men i provrör D som håller amylas, stärkelse och jod inget som händer
Honey224 skrev:I provrör A som håller vatten, stärkelse och jod. I provrör A dök blå färg men inte så mycket.
I provrör B vi har amylas värmde upp med stärkelse och jod. Dök blå färg också
l provrör C har vi amylas, saltsyra, stärkelse och jod och det har bök stark blå
men i provrör D som håller amylas, stärkelse och jod inget som händer
Det brukar vara lättare att få en överblick av vad som sker när förhållandena och resultaten sammanställs. Det kan t.ex. göras i tabellform, och då kan det bli enklare att se samband, t.ex. varför en färg fanns i ett prov men inte i ett annat, motsvarande bilden nedan:
D provet är det du frågar om. Och du skrev att "inget händer", men hur såg det provet ut?
Vilken färg hade den vätskan, för jag misstänker att den inte var blå? Var den kanske ljusbrun eller t.o.m. ljusare än så?
Det har ingen färg det ser ut som en vanlig vatten
Honey224 skrev:Det har ingen färg det ser ut som en vanlig vatten
Okej, provet D har en annan färg än alla de andra blå proverna (A,B,C).
Kan det istället vara så att det i D provet händer något, som inte händer i de andra proverna?
Jag vet inte men något har hänt i provrör D. har är bild på den alla provrör och jag tror inte att det har hänt något
Honey224 skrev:Jag vet inte men något har hänt i provrör D. har är bild på den alla provrör och jag tror inte att det har hänt något
Jag antar att rören är i ordningen A-D, vänster till höger - du får säga till om det inte är så (och det är en bra idé att berätta vad som är vad nästa gång, vi har ju inte gjort experimentet med dig och vet vad du gjort eller vilka prov som är vad).
Vätskans färg är av intresse, för den påvisar stärkelsen. Att ett prov blir blått, innebär inte att något behöver ha hänt. Det kan istället vara så att "något har hänt" när färgen försvinner.
En liknelse kan vara fyra glas med isbitar i. Där tre glas har varsin isbit, men i det fjärde glaset saknas isbit (för den har smält). Man kan då se de tre glas med isbitar i, men inte "det som hänt", som då är att isbiten smälter - för isbiten är ju borta!
Jodprovet kan användas för att se om stärkelse finns i vätskan, eftersom vätskans färg blir olika beroende på om stärkelse finns kvar. Och om "något händer" (genom amylaset), kommer färgen ändras när du jämför med ett prov utan amylas.
I liknelsen med isbiten är smältandet av isbiten "det som händer", när värme påverkar isbiten.
Okej nu jag förstår så du säger att provrör D det som har något hänt men från A till C har inget hänt eller?
Honey224 skrev:Okej nu jag förstår så du säger att provrör D det som har något hänt men från A till C har inget hänt eller?
Ja, det ser så ut, eller hur?
Om du kollar i laborationsanvisningarna, för hur jodprovet fungerar, och sedan drar dig till minnes vad amylaset gör, verkar dina resultat (blå/ofärgade vätskor) stämma med vad man kan förvänta sig?
Det stämmer tack för hjälpen
För all del, kul att det hjälpte!
Återkom om du fastnar igen, eller får flera frågor, t.ex. om hur/varför saltsyran, värmen påverkade resultatet.