12 svar
902 visningar
weber behöver inte mer hjälp
weber 14
Postad: 7 nov 2022 17:08

Amylas i saliven bryter ned stärkelse. Beskriv hur du kan vissa detta med ett experiment.

Jag har börjat fundera lite och kom fram till att jag låter en sats stärkelse reagera med jod, och sedan en ytterligare sats stärkelse, som tidigare reagerat med amylas, reagera med jod. Finns det något jag bör tänka på?

Nilsson 206
Postad: 7 nov 2022 21:17

Varför jod?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 7 nov 2022 23:02

Jod är en bra idé, men berätta varför!

weber 14
Postad: 8 nov 2022 13:47

Just för att jod färgas blått i reaktion med stärkelse. På en labb i skolan testade vi detta med en potatis och lite jod. Men finns det något mer jag bör tänka på, jag kanske e helt fel ute med min plan som jag presenterade.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 8 nov 2022 14:11

Det verkar som en bra plan, men den behöver förfinas: Vilken sorts stärkelse tänker du använda? Hur tänker du göra för att få fram "stärkelse, som tidigare reagerat med amylas"?

weber 14
Postad: 8 nov 2022 15:26

Det är just det jag behöver hjälp med. I teorin låter det bra men i praktiken vet jag inte. Har svårt att föreställa mig att jag ska spotta i ett provrör med hackad potatis.

mag1 9456
Postad: 8 nov 2022 16:39
weber skrev:

Det är just det jag behöver hjälp med. I teorin låter det bra men i praktiken vet jag inte. Har svårt att föreställa mig att jag ska spotta i ett provrör med hackad potatis.

Ja i princip skulle detta fungera. Det finns gott om stärkelse i potatis, och om du river potatis och tillsätter lite vatten, så får du en stärkelserik vätska (kan till och med bli mjölkig från stärkelsen). Och du får även en lite större volym, så att du kan göra fler experiment, för att t.ex. hitta en bra spädning av stärkelsen eller amylaset.

Stärkelse används även för att få bl.a. såser att tjockna, när man "reder såsen". Kanske du har potatisstärkelse hemma i skafferiet?

Och amylas finns i saliven. Det finns mest av amylasenzymet i saliven när du inte ätit eller druckit något på ett tag, t.ex. en timme. Så om du låter bli att äta/dricka under en timme och samlar saliv (typ spottar i ett glas) så kan du ta lite av det och tillsätta det till lite av din stärkelselösning. Det kan vara lite knepigt att bara spotta, men då kan du låtsastugga lite (eller tugga på något som inte innehåller stärkelse) för att få saliven att rinna till. Saliven utsöndras bl.a. när vi tuggar. Och det kan vara en bra idé att späda saliven lite, så får du lite mer vätska att arbeta med.

 

Hur lång tid det tar för amylas att bryta ner stärkelsen beror på hur koncentrerad din stärkelse är, och hur mycket amylas det finns i saliven, så du får nog prova dig fram med olika mängder stärkelselösning och saliv. 

weber 14
Postad: 9 nov 2022 19:26 Redigerad: 9 nov 2022 19:26

Tack att du tog dig tiden att skriva detta, hjälpte mig jättemycket!

mag1 9456
Postad: 10 nov 2022 13:41

För all del! Återkom om du fastnar eller får fler frågor.

Varifrån får du tag på jod ifrån förresten?

weber 14
Postad: 25 nov 2022 19:48

Labbet? Jag vet inte riktigt vartifrån skolan får det.

Honey224 23
Postad: 15 sep 2023 19:22

Jag vill fråga varför när man ligger jod, stärkelse och amylas det reagerar inte

mag1 9456
Postad: 15 sep 2023 20:15
Honey224 skrev:

Jag vill fråga varför när man ligger jod, stärkelse och amylas det reagerar inte

Du har redan denna fråga i din andra tråd, se svar där:

https://www.pluggakuten.se/trad/amylas-reagerar-med-starkelse-1/

Jonto 9609 – Moderator
Postad: 15 sep 2023 23:46
Honey224 skrev:

Jag vill fråga varför när man ligger jod, stärkelse och amylas det reagerar inte

Använd hellre din egen tråd om frågan, där du har svar /Jonto, moderator

Svara
Close