Amylas
Enligt vissa källor verkar det som att enyzmet amylas verkar trivas som bäst runt 50-55 grader. Hur kan egentligen detta komma sig? Amylas, som är vanligt i människokroppen, borde väl då snarare trivas som bäst runt i 40 grader?
Trivas? Jag tror att det är effektivast i nedbrytningen av stärkelse just vid kroppstemperatur.
Henrik Eriksson skrev :Trivas? Jag tror att det är effektivast i nedbrytningen av stärkelse just vid kroppstemperatur.
Jaja, det var lite det jag menade ;)
Men om man gör en graf med absorbansen som en funktion av temperaturen, är det då som mest stärkelse kvar vid högst absorbans eller tvärtom? Jag har hört lite olika :p
Har du jod som indikator?
smaragdalena skrev :Har du jod som indikator?
Salicylatreagens tror jag
Ju mer färg, desto mer socker har bildats, desto mer stärkelse har brutits ner, desto mindre stärkelse finns det kvar. Är det ungefär den här labben du har gjort?
smaragdalena skrev :Ju mer färg, desto mer socker har bildats, desto mer stärkelse har brutits ner, desto mindre stärkelse finns det kvar. Är det ungefär den här labben du har gjort?
På ett ungefär i alla fall! Problemet är att jag inte kollade färgen, utan mätte bara absorbansen. Men logiskt sett borde väl mer färg då ge högre absorbans och därmed större enzymaktivitet?
När du mäter absorbansen, är det i princip färgen du mäter (det är ju samma sak som att man kan se vilken som är vilken om man har svag saft och stark saft av samma sort i likadana glas) fast för en specifik våglängd. (Ibland kan man ju mäta absorbansen i UV-området, där "färgen" är osynlig för det mänskliga ögat.)
smaragdalena skrev :När du mäter absorbansen, är det i princip färgen du mäter (det är ju samma sak som att man kan se vilken som är vilken om man har svag saft och stark saft av samma sort i likadana glas) fast för en specifik våglängd. (Ibland kan man ju mäta absorbansen i UV-området, där "färgen" är osynlig för det mänskliga ögat.)
Ah, ok, tack! Men med andra är svaret alltså: Ja, högre enzymaktivitet = högre absorbans? :p
Under förutsättning att du hade samma koncentration från början, att det är samma tid i de olika fallen och säkert någon annan förutsättning också som jag inte har tänkt på: Ja.
Om du hade haft jod som indikator istället, så skulle du ha börjat med en illblå lösning (stärkelse + jod) och ju mer stärkelsen bröts ner (d v s ju större enzymaktivitet det är) desto mer avfärgas lösningen. Då skulle absorbansen minska.
Bortredigerat inlägg. Regelbrott 3.1. /Kajsa, admin