11 svar
430 visningar
Wilar behöver inte mer hjälp
Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 5 apr 2017 19:25

Amylas

Enligt vissa källor verkar det som att enyzmet amylas verkar trivas som bäst runt 50-55 grader. Hur kan egentligen detta komma sig? Amylas, som är vanligt i människokroppen, borde väl då snarare trivas som bäst runt i 40 grader?

Henrik Eriksson 1405 – Fd. Medlem
Postad: 5 apr 2017 20:19

Trivas? Jag tror att det är effektivast i nedbrytningen av stärkelse just vid kroppstemperatur.

Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 5 apr 2017 20:48
Henrik Eriksson skrev :

Trivas? Jag tror att det är effektivast i nedbrytningen av stärkelse just vid kroppstemperatur.

Jaja, det var lite det jag menade ;)

Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 5 apr 2017 21:04

Men om man gör en graf med absorbansen som en funktion av temperaturen, är det då som mest stärkelse kvar vid högst absorbans eller tvärtom? Jag har hört lite olika :p

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 apr 2017 22:04

Har du jod som indikator?

Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 5 apr 2017 22:10
smaragdalena skrev :

Har du jod som indikator?

Salicylatreagens tror jag

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 apr 2017 23:11

Ju mer färg, desto mer socker har bildats, desto mer stärkelse har brutits ner, desto mindre stärkelse finns det kvar. Är det ungefär den här labben du har gjort?

Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 6 apr 2017 08:11
smaragdalena skrev :

Ju mer färg, desto mer socker har bildats, desto mer stärkelse har brutits ner, desto mindre stärkelse finns det kvar. Är det ungefär den här labben du har gjort?

På ett ungefär i alla fall! Problemet är att jag inte kollade färgen, utan mätte bara absorbansen. Men logiskt sett borde väl mer färg då ge högre absorbans och därmed större enzymaktivitet?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 apr 2017 08:17

När du mäter absorbansen, är det i princip färgen du mäter (det är ju samma sak som att man kan se vilken som är vilken om man har svag saft och stark saft av samma sort i likadana glas) fast för en specifik våglängd. (Ibland kan man ju mäta absorbansen i UV-området, där "färgen" är osynlig för det mänskliga ögat.)

Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 6 apr 2017 14:31
smaragdalena skrev :

När du mäter absorbansen, är det i princip färgen du mäter (det är ju samma sak som att man kan se vilken som är vilken om man har svag saft och stark saft av samma sort i likadana glas) fast för en specifik våglängd. (Ibland kan man ju mäta absorbansen i UV-området, där "färgen" är osynlig för det mänskliga ögat.)

Ah, ok, tack! Men med andra är svaret alltså: Ja, högre enzymaktivitet = högre absorbans? :p

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 apr 2017 14:59

Under förutsättning  att du hade samma koncentration från början, att det är samma tid i de olika fallen och säkert någon annan förutsättning också som jag inte har tänkt på: Ja.

Om du hade haft jod som indikator istället, så skulle du ha börjat med en illblå lösning (stärkelse + jod) och ju mer stärkelsen bröts ner (d v s ju större enzymaktivitet det är) desto mer avfärgas lösningen. Då skulle absorbansen minska.

liyunyun 53 – Avstängd
Postad: 7 apr 2017 07:44 Redigerad: 7 apr 2017 09:46

Bortredigerat inlägg. Regelbrott 3.1. /Kajsa, admin

Svara
Close