5 svar
474 visningar
gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 2 sep 2017 19:17

Ämnen och deras tillstånd och laddning

Jag är rejält förvirrad - förekommer ämnen som Fe, Na, S osv eller som joner??

frågan kommer, bl.a., av mina försök på uppgifter med att balansera formler där tex på höger sida om en av pilarna ska "solid elemental iron" finnas - men hur ser detta ut? Hur ser dess symbol utb?

 

men jag undrar frågorna i första stycket i allmänhet också - för att förstå i fortsättningen

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 2 sep 2017 21:34

Läs innantill! Solid betyder fast, elemental betyder att det är i sin grundform, alltså metall (inte jon). Beteckningen för "solid elemental iron" är Fe(s).

De flesta grundämnen kan förekomma som atomer, som joner eller som delar i molekyler eller sammansatta joner.

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 2 sep 2017 21:57 Redigerad: 2 sep 2017 22:01

Men då tex Fe - hur ser den atomen ut jämfört med Fe2+ tex?

och vad får tex Fe att bli Fe2+ - när sker det?

jag trodde tex Na atomen alltid hade en elektron för lite och var Na+ samma med tex Cl-...

 

jo jsg läser kemi på högskolan men har aldrig haft bra lärare... mkt tacksam för förklaring...

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 2 sep 2017 22:13

En atom har alltid precis lika många elektroner som det finns protoner i kärnan. An atom är alltid oladdad (en laddad partikel kallas jon).

Alla metaller har förmågan att kunna släppa ifrån sig en eller flera elektroner och bilda positivt laddade joner. En del metallatomer är väldigt bra på att ge ifrån sig elektroner (som alkalimetallerna, exempelvis), andra metallatomer är svåra att dra bort elektronerna ifrån (som guld och andra ädla metaller).

Om det finns någon annan atom i närheten som är bra på att dra till sig elektroner (en icke-metall), så flyttas ellektron(er) från metallen till den andra atomer. Då får man en positivt laddad metalljon och en negativt laddad ickemetalljon, d v s det har bildats en jonförening ( = ett salt).

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 6 sep 2017 12:16

Finns det regler för när tex Fe blir Fe^2+ och när det blir Fe^3+?

 

Hur kan man veta om en förening är en jonförening eller en molekyl?

 

Hur vet man vilka molekyler som är hydrater (hoppas jag har rätt ord nu men om inte: -molekyl- + punkt en bit högre upp än en vanlig punkt "." och så tex 5 H2O)?

Kan jonföreningar också stå på den formen som nämnt ovan (... punkt 5 H2O)?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 sep 2017 14:22

Det korta svaret om järnjoner är "nej, det är därför det är bra att ange vilket oxidationstal de har i namnet" men jag skulle tro att det finns ett långt svar också.

Det brukar gå att se på formeln eller höra på namnet om det är ett salt (= en jonförening). Om du har en kemisk förening som bara består av två olika atomslag kan en grundregel bara att om det är en metall och en icke-metall så är det en jonförening, och om det är två icke-metaller så är det en molekylförening.

Det är ganska vanligt att salter kristalliserar med kristallvatten (= att de är hydrat). Det vanligaste exemplet är nog kopparsulfat med 5 kristallvatten, som är vackert blått (det vattenfria saltet är vitt). Det är vanligt att metalljoner är hydratiserade i vattenlösning.

Svara
Close