Ammoniaks funktion vid spektrofotometri
Hej jag håller på att skriva en labbrapport i spektrofotometri. Syftet är att ta reda på massan koppar i en okändlösning. Genom att skapa en standardkurva och sedan mäta den okända lösningens koncentration. Det jag behöver hjälp med är att förklara ammoniakens funktion i labborationen.
Först löste vi kopparsulfatet i avjoniserat vatten i en mätkolv och därefter tog vi 5 ml av provberedningen och tillsatte 0,5 ml ammoniak (l). I bakgrunden ska jag då skriva om ammoniakens funktion.
Jag har skrivit såhär:
" Genom att låta kopparsulfat CuSO4 (l) reagera med ett överskott av ammoniak kommer ett starkt blåfärgat komplex bildas enligt följande reaktion:
Cu(OH)2(s) + 4NH3 → Cu(NH3)42+ + 2OH- (reaktion.1)
Eftersom ämnen med olika färg absorberar olika mycket ljus kan koncentrationen av detta komplex, och därmed koncentrationen av koppar i det ursprungliga provet bestämmas spektrofotometiskt vid våglängden 610 nm. "
Är detta korrekt? Och borde man inte förklara något yttligare? Jag har läst om att konjugerande dubbelbindningar i organiska molekyler påverkar absorbansen, men det har väll inte med detta att göra eller?
Varför skriver du först attt du har en lösning av kopparsulfat och sedan en reaktionsformel med kopparhydroxid istället?
Troligen är det så att komplexet med ammoniak är bra på att absorbera strålning vid någon viss våglängd och att det därför är bra att utnyttja det vid spektrofotometrin.
Formeln ska vara :
Cu2+(s) + 4NH3 → Cu(NH3)42+ (reaktion.1)
Egentligen sker flera delreaktioner, men tydligen är det bara nödvändigt att ha med den sista reaktionen.
Kopparjonen är inte i fast tillstånd, annars ser formeln rätt ut.
Det stämmer.
Men behövs det förklaras något mer om man ska förklara ammoniakens funktion vid laborationen?
Det borde räcka