4 svar
147 visningar
JuliaGreenEyes behöver inte mer hjälp
JuliaGreenEyes 77 – Fd. Medlem
Postad: 19 aug 2018 22:05 Redigerad: 19 aug 2018 22:08

Aminosyrornas upptag från tunntarmen

Hej! Håller på med en biologiuppgift där jag ska skriva om näringsutbytet mellan blodet och kroppens celler. Jag är nu lite förvirrad kring upptaget av aminosyror från tunntarmen. Vissa källor säger att de upptas av lymfkärl, medan andra säger att de transporteras till blodkärlen (alltid via epitelcellerna i tarmväggen). Vad är rätt?

Eller är det så att aminosyror först går till lymfkärlen (lymfkapillärer som mynnar ut i större lymfkärl?) för att sedan övergå till leverartären och sedan till resten av kroppen?

Har också sett att 1177 skriver följande i deras tema "Matsmältningsorganen":

"Med hjälp av enzymer som finns i magsaften och bukspottet bryts proteinerna ner till aminosyror, som sedan sugs upp av blodkärl i tarmen"

Har de förenklat processen?

Vore väldigt tacksam för hjälp! :)

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 19 aug 2018 23:18

Det är fettsyror som tas upp via lymfan, inte aminosyror.

JuliaGreenEyes 77 – Fd. Medlem
Postad: 20 aug 2018 12:48 Redigerad: 20 aug 2018 12:49
Teraeagle skrev:

Det är fettsyror som tas upp via lymfan, inte aminosyror.

 Men hur kommer det sig att följande står i min kursbok (Biologi Campus 2)?

"Från leverartären kommer blod med syre och ämnen som tagits upp av lymfkapillärerna, till exempel fettsyror, fettlösliga vitaminer, aminosyror och hormoner"

Har de skrivit fel då? :/

(har trippelkollat att det faktiskt står så i texten)

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 20 aug 2018 12:53

Ja, jo det är väl klart. Lymfan är ju till för att ta upp saker som inte är vattenlösligt och därmed inte kan tas upp av blodet (som är vattenbaserat). Frågan är hur många aminosyror som är fettlösliga? Normalt sett brukar man bara nämna fettsyror, åtminstone på gymnasienivå. 

JuliaGreenEyes 77 – Fd. Medlem
Postad: 20 aug 2018 13:05
Teraeagle skrev:

Ja, jo det är väl klart. Lymfan är ju till för att ta upp saker som inte är vattenlösligt och därmed inte kan tas upp av blodet (som är vattenbaserat). Frågan är hur många aminosyror som är fettlösliga? Normalt sett brukar man bara nämna fettsyror, åtminstone på gymnasienivå. 

 Jaha! Har googlat efter fettlösliga/hydrofoba aminosyror men hittar ingenting som är relevant... Då får jag skriva det som ett litet undantag, men att aminosyror vanligen tas up av blodkärl.
Tack för din hjälp! :)

Svara
Close