Aminosyrornas sidogrupper och dess isoelektriska punkt
Försöker lista ut vad sura aminosyror har för Ip och kom fram till att det borde vara lägre än 7, eller snarare 6, eftersom då kan ena karboxylsyragruppen ta upp ett väte och på så sätt bilda ett en aminosyra med totala laddningen 0. Se exempel nedan. Men om lösningen har ett tillräckligt stort överskott på H3O+, med andra ord, är tillräckligt sur, borde inte båda COO--grupper kunna ta upp varsitt väte och på så sätt göra aminosyran plusladdad igen?
Där jag har läst står det nämligen att Ip är under 6, men om den är väldigt långt under borde den inte bli plusladdad?
Ja, om du löser ASP i en stark syre som koncentrerat HCl, så är båda COOH grupper protonerad och neutral samt att aminogruppen är protonerad som NH3+ (bara en försumbar pyteliten del är inte protonerad så att man brukar säger att den är fullständig protonerad)
Men oftast betraktas aminosyror i biologiska omgivningar nära pH7 och man vill se vad som kan hända där. Beroende på omgivningen (pH) kan den terminala carboxylgruppen vara protonerad eller inte, det är närmare en viss jämnviktsituation.