Aminosyror Kemi 2 kapitel 11 uppgift 11.7
Hejsan!
Någon som kan förklara den här uppgiften? Förstår inte riktigt hur man ska göra..
Här är uppgiften:
Här är bokens facit:
Är du med på vilken del av aminosyran som är alfa-aminogruppen, respektive alfa/beta-karboxylgrupperna?
Jajamensan, jag ser ju mönstret att ett pKa värde lägre än pH gör att den gruppen lämnar ifrån sig en proton, men varför? Och varför har alfa aminosyran alltid ett väte för mycket? Om man tänker aminosyran i ”normal form”, det vill säga inte i amfoform eller laddad, så måste man ju utgå från den grundformen för att karboxylsyragrupperna ska reagera som facit visar. Men det funkar inte med aminosyragruppen, eftersom den alltid har ett väte för mycket trots att den inte reagerar förrän då dess pKa är lägre än pH.
Det blev lite oklart skrivet, men jag hoppas min fundering framkommer bra!
Men det funkar inte med aminosyragruppen, eftersom den alltid har ett väte för mycket trots att den inte reagerar förrän då dess pKa är lägre än pH.
Jo det fungerar. När den är oladdad är den i sin basform R-NH2, som vid neutralt pH tar upp en proton, till R-NH3+, och den är då i sin syraform.
Men i uppgiften gör den det k pH som är lägre än dess pKa. Är det att den agerar som en bas i sura lösningar upp tills det att pH>pKa? Så att när pH>pKa för aminosyragruppen så är den delen i grundform?
Jag har lite svårt att hänga med i hur du menar, med din första mening.
Med grundformen misstänker jag att du menar den oladdade formen. När syra/bas reaktioner (som denna) beskrivs brukar formerna beskrivas som syra- respektive basformen.
Jaaaa okej! Tack !!