1 svar
266 visningar
100lisa100 behöver inte mer hjälp
100lisa100 5
Postad: 19 jan 2022 20:43

Aminosyror i papperskromatografi

Hej,

Vi har gjort en labb där aminosyrorna lysin, alanin och leucin applicerats på ett papper som sedan lagts i en elueringsvätska. Elueringsvätskan i papperskromatografin bestod av 1-butanol, ättiksyra och vatten. 

Jag undrar varför de olika ämnena transporterats olika långt på pappret och vad anledningen till det är? Vad är det med dess struktur som gör att det blir som det blir?

 

Tack på förhand!

mag1 9478
Postad: 19 jan 2022 21:50

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Vad är det som skiljer aminosyrornas struktur? Jo sidokedjan, som skiljer sig åt.

Hur långt ämnena vandrar (=hur långt de rör sig) på pappret beror på hur gärna varje ämne löser sig i elueringsvätskan (när ämnet är löst kan det vandra) och hur starkt ämnet kan binda till den stationära fasen, pappret (när ämnet binder till pappret vandrar det inte, men de andra ämnena kan röra sig). Ett ämne går mellan att vara löst (och vandra) och vara bundet (olöst, och stanna kvar), och detta sker oräkneliga gånger under kromatografin - och alla dessa tillfällen ger tillsammans att ett ämne rör sig med en egen hastighet.

Ett ämne som attraheras starkare till den stationära fasen kommer vandra kortare sträcka, och tvärt om ett ämne som löses väl i den mobila fasen kommer vandra längre. Så det är en kombination av den stationära fasen och den mobila fasen som bestämmer hur långt ett ämne vandrar. Vid behov ändras t.ex. den mobila fasen, så att hydrofila ämnen löser sig bättre (högre koncentration av polära lösningsmedel och vatten), eller så kan salter tillsättas, pH ändras.

Kommer du vidare nu?

Svara
Close