Aminosyror, fett (och druvsocker)
Tjena, min fråga som jag behöver hjälp med är "Varifrån kommer druvsocker, fett och aminosyror från början?" Och jag är lite osäker. Jag vet att druvsocker kommer från fotosyntesen och växterna, men har lite svårt att placera var aminosyror och fett kommer ifrån. Protein består ju av aminosyror, men är det då protein som ska vara svaret om aminosyrorna?
Och får vi fett pga ett överskott från energigivarna? Och om de inte menar fettet i kroppen, hur bildas fettmolekyler? Sorry ifall det blev många frågor, men jag vet inte vad jag ska svara. Tacksam för hjälp!😁😁
Om du kollar vad socker och fett innehåller så ser du att de innehåller samma tre sorts atomer - kol, syre och väte. Det innebär att levande organismer har kommit på sätt att omvandla den ena till den andra. Socker från fotosyntesen kan alltså omvandlas till fett.
Aminosyror och proteiner är klurigare eftersom de innehåller åtminstone ett ytterligare ämne - kväve. Detta måste komma någon annanstans ifrån. Om du kollar på kvävets kretslopp ser du att det kan bindas i jorden som ammonium och nitrat via blixtnedslag och en bakteriell process som kallas kvävefixering. Detta bundna kväve kan sedan tas upp av växter för produktion av aminosyror.
Teraeagle skrev:Om du kollar vad socker och fett innehåller så ser du att de innehåller samma tre sorts atomer - kol, syre och väte. Det innebär att levande organismer har kommit på sätt att omvandla den ena till den andra. Socker från fotosyntesen kan alltså omvandlas till fett.
Aminosyror och proteiner är klurigare eftersom de innehåller åtminstone ett ytterligare ämne - kväve. Detta måste komma någon annanstans ifrån. Om du kollar på kvävets kretslopp ser du att det kan bindas i jorden som ammonium och nitrat via blixtnedslag och en bakteriell process som kallas kvävefixering. Detta bundna kväve kan sedan tas upp av växter för produktion av aminosyror.
Tack för ett så snabbt svar, men jag har en till fråga som kanske låter dum, men innehåller inte fettmolekylen också alkoholen glycerol? Hur får man i så fall glycerol?
Fett (triglycerider) är estrar av glycerol och fettsyror. De innehåller alltså inte glycerol, men de kan bildas utifrån glycerol.
Hur glycerol bildas i kroppen vet jag tyvärr inte, men det innehåller också kol, väte och syre. Det behövs alltså inga ”exotiska” atomslag för att bilda ämnet.
Glyerolet som används för att bilda triglycerider bildas hela tiden under nedbrytningen av kolhydrater, som druvsocker (glukos). Triglycerider är den formen som fett lagras i våra fettceller, och den formen som merparten av de fetter vi äter finns i. Så redan i denna form av fett finns det glycerol, som kan återanvändas till att återigen bilda triglycerider, eller användas för att bilda energi under cellandningen (precis som med druvsocker).
Tack för svaren! 🤩🤩