8 svar
238 visningar
Tony Montana040 behöver inte mer hjälp
Tony Montana040 42
Postad: 16 jun 2022 20:17

Allmänna frågor angående plugget.

Hej,

Nu på hösten börjar jag på en gymnasieskola med höga antagningspoäng. Av någon anledning gick jag i en grundskola med jättedåliga NO-lärare som ej skötte sitt jobb med att undervisa. Jag har en jättebra grund i matematik och de resterande ämnena. Dock känner jag att mina nuvarande kunskaper inom kemi respektive fysik, framförallt det senaste nämnda,  inte är tillräckliga för att uppnå A-nivån på gymnasiet. Därför ber jag er om tips på saker jag kan göra för en förbättring, det kan vara alltifrån läroböcker eller sajter/YT-kanaler man kan ha koll på. Dessutom tänker jag att ni skulle kunna nämna de flesta områden man bör behärska inom fysik i åk 9 i och med att ni antagligen är experter, man tackar förstås inte nej för kemin också 🙃. Jag vet att det blev alldeles för mycket men mina NO- lärare och svenska skolsystemet bör man skälla på.

Tacksam för hjälp🙏🏼🙏🏼 

Smutstvätt 25191 – Moderator
Postad: 16 jun 2022 21:21

Välkommen till Pluggakuten! Har du gjort de gamla nationella prov som finns i fysik och kemi i årskurs 9? Du hittar dem här.  Gör dem, och jämför med bedömningsanvisningarna, så kommer du att få en ungefärlig förståelse av vad du kan och inte. Då blir det lättare för oss att tipsa om specifika resurser som kan vara användbara. 

Du kan även låna en lärobok i respektive ämne från ditt lokala bibliotek, men de nationella proven har fördelen att de inte tar med något som författaren är intresserad av, men som inte finns i läroplanen. Sådana delar kan vara intressanta och användbara, men de tar såklart tid från ditt sommarlov. :) 

Tony Montana040 42
Postad: 16 jun 2022 22:20

Jag har sett och gjort NP, jag fick dessutom A i respektive ämnen. Men, det de kräver i NP är rätt så grundläggande. Det känns som att  jag har missat många detaljer som jag bör kunna om jag vill ha A på gymnasienivå. Därför ber jag er att skriva namn på böcker som ni anser vara bäst passande för GRUNDSKOLAN, jag kan köpa eller låna. Skriv gärna också namn på hemsidor för fysik på grundskolenivå. Det jag menar med specifika områden är exempelvis formler man måste känna till, lagar etc. Det räcker med att skriva några ämnespecifika begrepp som jag kan fördjupa mig i på egen hand.

SaintVenant 3956
Postad: 16 jun 2022 23:57 Redigerad: 17 jun 2022 00:00
Tony Montana040 skrev:

Dock känner jag att mina nuvarande kunskaper inom kemi respektive fysik, framförallt det senaste nämnda, inte är tillräckliga för att uppnå A-nivån på gymnasiet.

Det går inte att hjälpa dig innan du motiverar detta.  Vad baserar du det på?

Du har naturligvis inte kunskaper nog ännu då du inte läst på gymnasiet. 

Jag har sett och gjort NP, jag fick dessutom A i respektive ämnen. Men, det de kräver i NP är rätt så grundläggande.

Ja, allt i grundskolan är just - grundläggande. 

Det känns som att jag har missat många detaljer som jag bör kunna om jag vill ha A på gymnasienivå. 

Du uppger att det känns så men har du några konkreta anledningar du kan nämna? Märk väl att det inte räcker med påståenden om att du gick på en grundskola med:

"...jättedåliga NO-lärare som ej skötte sitt jobb med att undervisa."

Därför ber jag er att skriva namn på böcker som ni anser vara bäst passande för GRUNDSKOLAN, jag kan köpa eller låna.

Knepig fråga. Vilken bok som helst fungerar nog. Jag hade Spektrum Fysik, den var bra. 

Tony Montana040 42
Postad: 17 jun 2022 00:11

Ja, det som fått mig att känna så är när jag jämför det vi lärde oss på min dåvarande skola med andra grundskolor. Lärarna hoppade över viktiga områden inom fysik bl.a elektricitet, ljud och ljus, energi och effekt etc. Det har fått mig att satsa mycket egen tid hemma. Därför har jag varit tvungen att lära mig mycket saker under en kort period, det blir då förstås mycket ineffektivt lärande. Exempelvis kan det mycket sannolikt hända att jag har det mycket svårt med enkla frågor inom fysik för åk 7 eller 8, inte pga jag inte pluggade tillräckligt, utan tack vare en kass undervisning. Förresten, tack för tipset om Spektrum Fysik, ska försöka få tag i den.

joculator 5296 – F.d. Moderator
Postad: 17 jun 2022 08:07

Eftersom gymnasiet repeterar allt som du lärt dig i grundskolan kan du kanske även fundera på att låna/köpa böcker som gymnasiet använder. Men stressa inte om du tycker att det känns svårt.

Jag tycker inte som joculator att du ska köpa böckerna, hitta istället ett bibliotek att låna dem från eftersom du ändå kommer få låna av skolan sen. 

Jag delar din upplevelse, fast från gymnasiet till universitetet, där blandas folk från med olika bakgrund våldsamt. Vi bytte både kemi och fysiklärare många gånger med vikarier som inte fattade nåt däremellan. Om du är smart och är villig att lägga ner tid (vilket antagligen stämmer in på dig!) kommer du enkelt jobba igen de där bristande förkunskaperna. Du kan plugga lite om det ger dig bättre självkänsla inför starten, men det är helt ok också om du vill chilla på sommaren. (Ska du sommarjobba?)

Du nämner några saker din fysiklärare inte gick igenom, men du tog igen de själv? Så vad vill du ta igen nu egentligen? Om du lyckades få A på NP (?) tror jag det är ok, NP är enligt mitt minne ganska heltäckande.

joculator 5296 – F.d. Moderator
Postad: 17 jun 2022 09:02
Qetsiyah skrev:

Jag tycker inte som joculator att du ska köpa böckerna, hitta istället ett bibliotek att låna dem från eftersom du ändå kommer få låna av skolan sen. 

 

Jag skrev låna/köpa.

Jag la till köpa för att det kan vara svårt att hitta dessa böcker på biblioteket. Men å andra sidan kan det vara svårt att hitta begagnade/nya att köpa på kort varsel också.

Tony Montana040 42
Postad: 17 jun 2022 10:06

Okej, men tack för hjälpen allihopa! Ska försöka fortsätta göra mitt bästa så att jag når så långt som möjligt.

Svara
Close