Munskölj mot karies
Vi köper munskölj för att den är bakteriedödande. De vanligaste bakterier som orsakar karies är framförallt:
Streptococcus mutans och laktobaciller.
Min fråga är hur munskölj är tillhjälp? Hur dödar flour dessa bakterier?
Det är nog inte fluor som är bakteriedödande, utan främst alkohol. Det finns munskölj som innehåller fluor men ingen alkohol och det verkar inte genom att vara bakteriedödande, utan genom att stärka emaljen så att tanden inte lika lätt angrips av bakterier.
Teraeagle skrev:Det är nog inte fluor som är bakteriedödande, utan främst alkohol. Det finns munskölj som innehåller fluor men ingen alkohol och det verkar inte genom att vara bakteriedödande, utan genom att stärka emaljen så att tanden inte lika lätt angrips av bakterier.
Jag förstår. Men varför använder vi då lägre fluor koncentration för barn om fluor inte har betydelse på det sättet?
För att det kan vara skadligt att få i sig för mycket fluor. Barn tenderar att svälja allt man stoppar i munnen medan vuxna vet att man ska spotta efter tandborstning eller munskölj, se t.ex:
https://www.folktandvardensormland.se/rad--tips/barns-tander/tandborstning-pa-barn/
Nu gissar jag här, men är inte en del av förhoppningen med munskölj att komma åt bättre mellan tänderna, där det kan vara svårt att komma åt med tandtråd/tandborste?
Det borde ju bli så i alla fall. Jag hade en kemiprofessor en gång som förklarade att det sker en jämviktsreaktion mellan tänderna och fluoridjonerna. Tandemaljen består av hydroxiapatit som ganska lätt kan attackeras och lösas upp av vätejoner från sura drycker eller bakterier som producerar syror av matrester. Sköljer man med fluor omvandlas en del hydroxiapatit till fluorapatit som inte är lika reaktivt.
Hydroxiapatit + Fluoridjoner <—> Fluorapatit + Hydroxidjoner
Den effekten får man både vid munsköljning och tandborstning, men med tandborstning får man ju även bort plack och matrester rent mekaniskt vilket också motverkar syrabildningen.
Tack för hjälpen!