Allergi och allergener
På Svensk dagligvaruhandel står det såhär:
"Allergi; här är kroppens immunförsvar aktiverat. Kroppen producerar antikroppar mot ett så kallat allergen, i de allra flesta fall ett främmande protein. Reaktionen kan bli mycket allvarlig. Personen kan drabbas av en anafylaktisk chock (en plötslig allvarlig allergisk reaktion) och till och med avlida."
Jag tänker att om man är allergisk mot t. ex. ägg, skulle man då kunna bygga upp ett "immunförsvar" mot sin allergi genom att äta små mängder ägg åt gången så att kroppen "vänjer" sig vid ämnet?
Nej, att äta ägg hemma i köket är inget man skall göra - det kan leda till en kraftig allergisk reaktion, och t.o.m. anafylaktisk chock vilket man kan dö av.
Men, det finns en form av behandling som ges av sjukvården, och endast efter en fullständig undersökning av patientens allergi, den kallas hyposensibilisering (även allergen immunterapi). I den behandlingen används väldigt små mängder av ett allergen för att påverka hur immunförsvaret reagerar på detta allergen. Ta en titt på 1177.se , så hittar du mer information om den behandlingen.
Okej, men om det istället skulle vara något som inte alltid ger så stark reaktion, t. ex. mjölk. Skulle det hypotetiskt sätt funka då?
04amalia skrev:Okej, men om det istället skulle vara något som inte alltid ger så stark reaktion, t. ex. mjölk. Skulle det hypotetiskt sätt funka då?
Det finns en behandlingsmetod som i princip bygger på det du beskrev i ditt första inlägg - och det var detta som jag sammanfattade i inlägget #2.