Alkoholers pH-värde
Hej min fråga är om alkoholer kan avge en väteatom och fungera som svaga syror? Detta för att vissa källor säger att till exempel etanol har pH 7,0.
Tack för hjälpen!
Nej. Om man blandar etanol med rent vatten får det precis samma pH som rent vatten, d v s 7.
Etanol är extremt dåligt på att ge ifrån sig protoner - vatten är mycket bättre på det än etanol.
Enligt engelska Wikipedia är pKa för etanol 15,9 - alltså extremt svag syra.
I de flesta syror avges vätejonen från en OH-grupp (ättiksyra, svavelsyra, salpetersyra, osv) så det kan tyckas rimligt att alkoholer som har OH-grupper eller kanske rentav även kolhydrater skulle kunna agera syror.
Svaret blir dock empiriskt Nej, alkoholer förskjuter inte en lösnings pH-värde.
Även om en heltäckande förklaring om varför alkoholer inte är syror vore längre så kan vi ändå anmärka på att alkoholerna saknar ett strukturellt drag som de konventionella syrorna har.
I en alkohol är OH-gruppen definitionsmässigt bunden till en kolatom som i sin tur är bunden till kolatomer eller väteatomer.
I syror med en OH-grupp är OH-gruppen generellt bunden till en atom som i sin tur är dubbelbundet till en syreatom. Det är i princip att en syreatom och en OH-grupp är angränsande till varandra som ökar vätejonens benägenhet att avges till omgivningen.
Se karboxylsyrorna som ättiksyra och myrsyra. Notera OH-gruppen brevid dubbelbundet syre.
Se Svavelsyra och salpetersyra. Notera OH-gruppen brevid dubbelbundet syre.
Se etanol och pentanol. Finns inget dubbelbundet syre angränsande OH-gruppen.
Se glukos. Ingen av OH-grupperna har ett dubbelbundet syre angränsande till dem.
Detta är ingen komplett karaktärisering men är ändå en bättre fingervisning om vilka ämnen med OH-grupper som borde vara syror (I meningen att deras syraegenskap är mätbar med enklare utrustning).