Alkoholers löslighet
Hej! Jag förstår inte varför 2an är en alkohol. Tänker att nr1 borde vara det eftersom den har hög kokpunkt vilket betyder att den har en längre kolkedja vilket gör att den löser sig dåligt i vatten
Vilken sorts bindningar kan ett kolväte bilda till andra molekyler? Vilka två sorters bindningar kan en alkohol bilda till andra molekyler?
Vilket löser sig bäst i vatten, en alkohol eller ett kolväte?
Vilken kan bilda starkast bindningar till andra molekyler av sitt eget slag, en alkohol eller ett kolväte? (Detta påverkar kokpunkt odh smältpunkt.) Vilken sorts bindningar det kan bildas mellan olika molekyler av samma slag påverkar mer än kolkedjans längd.
aha okej alkoholer kan ju binda med vätebindningar till vatten och dipol dipol bindningar till andra molekyler. Medan kolväten endas kan binda med kovalenta bindningar till atomer (osäker) och van der waals bindingar till andra moleyler? Eftersom dipol dipol och vätebindningar är starka bindningar så borde alkoholen ha högre kokpunkt?
gymnasieeelev.123 skrev:aha okej alkoholer kan ju binda med vätebindningar till vatten och dipol dipol bindningar till andra molekyler. Medan kolväten endas kan binda med kovalenta bindningar till atomer (osäker) och van der waals bindingar till andra moleyler? Eftersom dipol dipol och vätebindningar är starka bindningar så borde alkoholen ha högre kokpunkt?
Eftersom alkoholer kan bilda vätebindningar, och vätebidningar är starkare än "vanliga" dipol.dipolbindningar, så bryr man sig inte om de sistnämnda. Alkoholens kolvätesvansar kan även bilda van der Waals-bindningar till varandra och till andra opolära ämnen (du vet säkert att man blandar in en del etanol i bensinen - det skulle inte gå om de inte var lösliga i varandra).
Bindningarna INOM både kolvätet och alkoholen är kovalenta bindningar, det stämmer.
Alkoholen bör ha högre kok- och smältpunkt, och högre löslighet i vatten.
okej då förstår jag, tack för hjälpen